Dinoshi ponuđeno da predvodi Paradu

LGBT Forum “Progres” formirao je, početkom marta, Inicijativni odbor za održavanje Parade Ponosa 2011 u Podgorici koji je jednoglasno odlučio da se ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Ferhat Dinosha imenuje za predsjednika Organizacionog odbora.

Prošlog ponedjeljka, 21.03.2011. godine, LGBT Forum Progres uputio je zvanični dopis ministru Dinoshi tražeći od njega da prihvati  predlog ili da, uz odgovarajuće konsultacije, ponudi drugo kadrovsko rješenje iz crnogorske Vlade.

Mandat ovog Odbora je da okupi zvaničnike, javne ličnosti i profesionalce u cilju pripreme svih uslova za održavanje prve Parade ponosa u Crnoj Gori.

Inicijativni odbor utvrdio je i radni moto Parade “Život treba živjeti” sa namjerom da se i u Crnoj Gori, kako je to slučaj u drugim zemljama Evrope i svijeta, putem javne manifestacije, obilježe i proslave sva ljudska prava uključujući i prava LGBT osoba.

LGBT Forum Progres zvanično je zatražio od Uprave policije da prikupi i obradi odgovarajuće bezbjednosne informacije i izvrši bezbjednosnu procjenu održavanja Parade Ponosa u Podgorici.

Forum Progres  zvanično se obratio i Agenciji za nacionalnu bezbjednost iz koje je, dopisom broj 250-01-1723/11 od 24.03.2011. godine, odgovoreno da oni nisu nadležni za izradu bezbjednosnih procjena javnih skupova već je to u djelokrugu rada Uprave policije.

Parade ponosa širom svijeta obilježavaju se u znak sjećanja na tzv. Stonvolsku revoluciju iz juna 1969. godine kada su se u Njujorku, po prvi put u istoriji,LGBT osobe suprostavile svom progonu od strane vlade od kada i počinje institucionalni razvoj LGBT prava.

Parada ponosa u Podgorici održaće se u znaku promovisanja nacionalnih  i evropskih vrijednosti i afirmisanja ljudskih prava, zajedništva i solidarnosti između svih građana bez obzira na njihovo etničko porijeklo, vjersku pripadnost, političko opredjeljenje i seksualnu orjentaciju.

Share
This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.