Sigurno mjesto za LGBT osobe

Od danas, 1. decembra 2011. godine, zvanično počinje sa radom prvo sklonište za osobe koje su u konfliktu sa svojom porodicom zbog svoje seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

Sklonište je otvoreno u sklopu projekta „LGBT centar podrške“ koji se realizuje pod podrškom Ambasade Kraljevine Holandije i podrazumijeva rad savjetovališta i pružanje psihosocijalne podrške pripadnicima LGBT populacije.

Privremeno sklonište treba da obezbijedi pružanje prve tranzicione podrške pri outovanju LGBT osoba u Crnoj Gori, posebno pred njihovim porodicama, i da ih što prije izvede iz nesigurnosti i položaja žrtve ali i da doprinese jačanju samopouzdanja i smanjivanju nasilja.

U skloništu je već prva korisnica. Riječ je o 19-godišnjoj lezbejki iz Podgorice kojoj su roditelji uskratili krov nad glavom pošto su shvatili da su njihovi napori da joj promijene seksualnu orjentaciju uzaludni. Korisnica skloništa je godinu dana, po zahtjevu roditelja, redovno posjećivala psihijatrijske tretmane. Pritisak i protivljenje roditelja se prošle sedmice pojačao pošto su saznali da ima partnerku. Mlada lezbejka je, nakon posjete dvojice policijskih službenika, napustila porodičnu kuću.

LGBT Forum Progres očekuje da će, shodno najavi i obećanju Vlade, prilikom prijema kod potpredsjednika Vlade u aprilu ove godine, rad ovog skloništa dobiti u 2012. podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 

Share
This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.