U SJEĆANJE NA ŽRTVE NACIZMA

Danas, 27. januara, svijet obilježava Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Nevladine organizacije LGBT Forum Progres, Hiperion i LGBTIQ Socijalni Centar se pridružuju hiljadama organizacija i grupa, kao i milionima ljudi širom svijeta, u znak sjećanja na žrtve Holokausta.

Nikada ne smijemo da zaboravimo užase koji su počinjeni i nevine živote koje je nacistički režim brutalno uzeo. Nikada ne smijemo da zaboravimo šest miliona Jevreja i pet miliona Slovena, Roma, osoba sa invaliditetom, gej muškaraca, lezbejki, vjerskih manjina i drugih, koji su nestali u logorima smrti. Nikada ne smijemo zaboraviti tamu i zlo koje su osvojile Evropu i svijet i iz temelja poljuljale tekovine savremene civilizacije.

Takođe, ne možemo a da se ne sjetimo da su jedna od meta nacističke mašinerije bile i LGBT osobe, koje su jednako progonjene, zatvarane u logore i podvrgavane najstrašnijim mučenjima, da bi nakon svega doživjele užasan i mučan kraj. Ne možemo zaboraviti ni ružičaste trouglove koji su prišivani gej muškarcima na odjeću, kako bi bili označeni i prepoznati na osnovu njihove seksualne orijentacije.

M0001845 John Haygarth. Line engraving by W. Cooke, 1827, after J. H.

Crnogorska javnost nikada ne smije zaboraviti da je naša zemlja stvorena i izgrađena na tekovinama antifašizma i borbe protiv zla ove vrste, te da je dužnost svih nas da te tekovine gajimo, očuvamo i njima se vodimo, zarad budućnosti Crne Gore i zarad mira, pravde i jednakosti.

Kao i do sada, naše organizacije će da nastave borbu za jednakost, toleranciju, mir, prihvatanje i razumijevanje među ljudima. I zato se danas prisjećamo svih žrtava Holokausta i, noseći ih u našim srcima i mislima, spremno dočekujemo bolje sjutra.

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.