IZVJEŠTAJ AMNESTY INTERNATIONAL-A ZA CRNU GORU UKAZUJE NA DISKRIMINACIJU PREMA LGBTI OSOBAMA

Podgorica, 23.02.2017.

U svom izvještaju za 2016/17 godinu, rađenom za Crnu Goru, međunarodna organizacija Amnesty International je izolovala i svoj fokus stavila na 5 ključnih segmenata – Anti-terorizam i bezbjednosti, Diskriminaciju LGBTI osoba, Prisilne nestanke, Novinarsku slobodu izražavanja i Izbjeglice i interno raseljena lica.

Dio izvještaja koji se odnosi na Diskriminaciju LGBTI osoba prenosimo u cjelosti:

„U maju, dvije LGBTI organizacije su predale slučaj pred Upravni sud, protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog nemogućnosti da se garantuje pravo na slobodu mirnog okupljanja, i zbog dozvoljavanja Upravi policije da zabrani LGBTI Akademsku šetnju ponosa u Nikšiću, drugom najvećem gradu, tri puta zaredom. Originalna pritužba organizatora je odbijena od strane Ministarstva. U junu, sud je odbacio navode iz pritužbe, i navedene organizacije su pošle na Vrhovni sud i zatražili ustavnu provjeru navedenih odluka.“

Podsjećamo da je NVO Akcija za ljudska prava (HRA) ta koja vodi ovaj slučaj, u ime NVO LGBT Forum Progres i NVO Hiperion, kao organizatora pomenute Akademske šetnje ponosa u Nikšiću u međuvremenu podnijela ustavnu žalbu zbog odbijanja i Vrhovnog suda da zaštiti pravo na mirno okupljanje u cilju promocije ljudskih prava LGBT osoba u Nikšiću. Smatramo da je od izuzetnog značaja što je jedna organizacija poput Amnesty International prepoznala ovaj problem, i navela ga u svom izvještaju kao jedan od ključnih u 2016. godini. Nadamo se da će Ustavni sud Crne Gore prepoznati mjerodavnost ovog izvještaja i organizacije koja ga je objavila, te da će ispraviti nepravdu koja je učinjena LGBT zajednici u Nikšiću.

Bojana Jokić, NVO LGBT Forum Progres

Ksenija Rakočević, NVO Hiperion

Originalni izvještaj AI možete pronaći ovdje.

Originalno saopštenje HRA povodom ustavne žalbe možete pronaći ovdje.

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.