Danas je tačno dvadeset dana otkako je na podgorički aerodrom sletjeo gej mladić koji je deportovan iz Švedske, nakon što mu je odbijen zahtjev za azilom u toj zemlji. Podsjećamo da je azil zatražio zbog nasilja i diskriminacije koje je trpio u Crnoj Gori, i nemogućnosti države da mu na adekvatan način pomogne.

Od toga dana, LGBT Forum Progres aktivno pokušava da pronađe održivo rješenje za poboljšanje njegove situacije i njegovu bržu integraciju u društvo. Kako je mladić u momentu dolaska u Crnu Goru formalno bio bez krova nad glavom, primljen je u privremeno Sklonište za LGBTIQ osobe, koje vodi LGBT Forum Progres. Aktivisti i aktivistkinje Progresa svojim skromnim donacijama i prilozima pomažu da se za ovog mladića obezbijede hrana i osnovne higijenske potrepštine, a sa nadom da će država konačno da se oglasi u ovom slučaju i pruži konkretnu pomoć.

2017-02-24 10.11.02 1-1-1a

Iako su i Centar za socijalni rad i Ministarstvo rada i socijalnog staranja svo vrijeme detaljno upoznati sa slučajem i činjenicom da je u pitanju borba mlade osobe za opstanak, adekvatne reakcije ovih institucija izostaju. Centar za socijalni rad Podgorica je obavio procjenu situacije i svoje mišljenje, zajedno sa urgentnim zahtjevom za novčanu pomoć, uputio Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Ovo se dogodilo prije deset dana, ali se Ministarstvo i dalje ne oglašava ovim povodom niti reaguje po zahtjevu i brojnim dopisima i urgenicijama LGBT Foruma Progres.

Čak štaviše, druge državne i civilne institucije su se takođe formalno obratile Ministarstvu rada i socijalnog staranja i urgirale da se što prije nađe mehanizam za održivost LGBTIQ Skloništa i konkretno rješenje za trenutni slučaj. Uprkos svemu ovome, iz Ministarstva smo ostali uskraćeni za odgovor i bilo kakvu reakciju. Stoga, još jednom javno apelujemo na Ministarstvo da pronađe mehanizme kako bi se ova cjelokupna situacija što prije riješila.

„Sramotno je što je ovaj momak izgubio i krov nad glavom i svu podršku u životu. A ono što je još sramotnije su potpuni nemar i nebriga Ministarstva rada i socijalnog staranja da se pomogne. Ovo nije pitanje samo jedne osobe, građanina Crne Gore, koji je u lošoj i izuzetno komplikovanoj situaciji, već i svih budućih žrtava nasilja i diskriminacije i svih LGBTIQ osoba koje će sjutra biti izbačene na ulicu. Zar je politika toliko važnija od ljudskih života, i zar je ljudski da se odbije pomoći onima kojima to zaista treba. Smatram da nije, i nadam se da će nadležne institucije – primarno Ministarstvo rada i socijalnog staranja – konačno da shvate da je ovo borba ne samo za LGBTIQ Sklonište, već i za sve živote koje ono spašava.“ (Bojana Jokić, predsjednica LGBT Foruma Progres)

Konačno, svjesni svih činjenica, javno i otvoreno pozivamo Vladu Crne Gore da krene da radi svoj posao, da zaštiti one koje su najugroženiji u ovoj zemlji, da ispravi nepravde koje svakodnevno čini narodu u Crnoj Gori, i da preuzme odgovornost za sve neuspjehe koje su počinili. Ne trpe samo LGBTIQ osobe, već i majke, i radnici pogašenih preduzeća, i druge nacionalne i vjerske manjine.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...