OBJAVLJEN GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O STANJU LJUDSKIH PRAVA LGBTIQ OSOBA

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres, u sklopu pilot projekta započetog u januaru 2017. godine, objavljuje Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori u 2016. godini. U sklopu ovog izvještaja, obrađeno je 10 tema, koje su kroz rad Progresa prepoznate kao ključne. Te teme su:

1.         Strategija o unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori (2013 – 2018)
2.         Slučajevi fizičkog i psihičkog nasilja, te nasilja počinjenog iz mržnje i govora mržnje
3.         Slučaj „Nikšić Prajda“
4.         Studentski Parlament Univerziteta Crne Gore
5.         SOGI Centar (LGBTIQ socijalni i društveni centar)
6.         Montenegro Prajd
7.         Pojava seksualnih radnika i radnica; polno prenosive infekcije i bolesti
8.         Diskriminacija, netolerancija i nasilje među samom LGBTIQ zajednicom
9.         Institucionalna blokada
10.       Društvena klima

LGBT Forum ProgressGodišnji izvještaj urađen je na osnovu interno prikupljenih i obrađenih podataka, koji su upoređeni sa relevantnim nacionalnim i međunarodnim izvorima; kao i na osnovu opsega svakodnevnih aktivnosti LGBT Forum Progresa u 2016. godini.

Iako su tokom 2016. godine napravljeni objektivni pomaci u poštovanju ljudskih prava LGBTIQ osoba i njihovom društvenom prihvatanju, sveukupno nismo zadovoljni ostvarenim napretkom. Upravo je svrha ovog izvještaja da ukaže na sve nedostatke i propuste, te ukaže na načine potencijalnog rješavanja nekih od prisutnih problema.

Kako je ovo pilot projekat, cijenićemo inpute svih relevantnih institucija, organizacija civilnog i nevladinog sektora, medija i pojedinaca, kako bi svaki naredni godišnji izvještaj bio što objektivniji, kvalitetniji i sveobuhvatniji.​

Cjelokupni izvještaj možete pronaći na sledećem linku: http://media.lgbtprogres.me/2017/05/ANALIZA-STANJA-U-OBLASTI-LJUDSKIH-PRAVA-LGBTIQ-OSOBA-U-CRNOJ-GORI-U-2016-GODINI.pdf

This entry was posted in Novosti. Bookmark the permalink.

Comments are closed.