VUK ADŽIĆ ZA “DAN”: “Nakon batina u Mateševu, samo se pred Bogom osjećam sigurno”

U cjelini dijelimo životnu priču Vuka Adžića, mladog trans muškarca iz Podgorice, objavljenu u dnevnim novinama “Dan”.


Otvorio sam vrata i dočekao me je šamar. Nijesam znao šta se desilo, nijesam imao vremena ni da osjetim strah, jer već u sledećem trenutku dvije, do tad meni nepoznate muške osobe, su me držale za obje ruke dok me je treći udarao po glavi i tijelu. Ovo je ispovjest Vuka Adžića, devetnaestogodišnjeg trans muškarca, koji je brutalno pretučen na pragu porodične kuće u selu Mateševo kod Kolašina.

Vuk nije “paradirao”, nije “izazivao”, nije se “eksponirao”, već je u noći napada spavao, u svoja četiri zida, za koja je do tada mislio da su mu sigurna. Vrata je otvorio jer je mislio da ga traži stric koji s obzirom na to da je trebalo da mu pomogne oko krave koja je bila bolesna. Kuća u Mateševu za Vuka više nije sigurna oaza mira, a u razgovoru za “Dan” kaže da se sada jedino osjeća “slobodno pred Bogom, a sigurno u crkvi”.

Prisjećajući se 28. avgusta i noći kada je napadnut, Vuk priča da je tog dana doživio ogromnu traumu, zbog koje je kasnije završio i na psihijatriji. Koliko god da su boljele batine, a boljele su, kaže, i te kako, osjećaj da vas je neko napao u sopstvenoj kući predstavlja novu dimenziju bola. Posebno je, kako navodi, bolio taj kukavički gest.

-Spavao sam kada mi je neko oko 11 sati uveče pokucao na vrata. Mislio sam da je stric, međutim, kada sam otvorio dočekao me je šamar. Dvojica mladića su me izvukla napolje i držali dok me je treći udarao, psovao, nazivao raznim imenima, pljuvao. Udarali su me ispod rebara zbog čega sam se prepao jer sam nedavno imao operaciju i mislio sam da neću proći sa lakšim povredama. Ipak, na sreću, batinanje nije trajalo dugo, došli su samo da me prebiju i ubrzo su otišli, što je značilo da je u pitanju napad iz mržnje. Sve vrijeme su me vrijeđali, nazivali pe*erom i jalovcem, prijetili da više neću moći da šetam selom… Na kraju su me pljunuli – prepričava Vuk agoniju u kojoj se našao ni kriv ni dužan, naglašavajući da nema ni najmanju dilemu da je napadnut iz čiste mržnje, pritom neosnovane jer nikom nije dao povod niti razlog da se tako iživljavaju nad njim.

Nakon napada Vuk je pozvao policiju, koja je brzo reagovala i uhapsila počinioce. Ipak, hapšenje nasilnika ne briše traume, posebno ne vraća mir izbubljen zbog napada u rodnoj kući, koju je gradio njegov otac, za kojeg je bio izuzetno vezan.

-Dan uoči napada bio je uobičajen, ni sa kim nijesam imao ni najmanji konflikt, a ni inače ih nemam. Bio je svetac svi su bili u planini, tako da nijesam ni mnogo sreo mnogo ljudi – ispričao je Vuk, navodeći da ni on tog dana nije ništa radio, jer se obilježavala Velika Gospojina, a pošto je vjernik poštuje praznike koje mu nalaže vjera. Pojašnjava i da mu je vjera pomogla da prebrodi najteže životne situacije.

-Po Bibliji, najveći grijeh je oduzeti sebi život. Tako sam ja išao tom linijom da promijenim neke stvari koje je Bog dao da se mogu promijeniti i da budem živ, a ne da sebi oduzmem život, o čemu jesam razmišljao, i ne napravim najveći grijeh – priča Vuk.

On navodi da to što je rođen u pogrešnom tijelu posmatra kao teret koji mu je Bog dao.

-Bog, ipak, nikom ne daje veći teret od onog koji može podnijeti. Ne znam zašto bi me Bog kaznio da još kao dijete živim u nekom bunilu i da ne znam šta mi se dešava. Bog te stvori i ti si tu da odlučiš da li ćeš da živiš kako dolikuje, kao ono što jesi, ili pod maskom ili da sebi oduzmeš život. Bog zna ko sam i šta sam i samim tim ako se pred njim ne mogu sakriti, nema potrebe da se krijem ni pred ljudima – kaže Vuk.

Naglašava da mu ne prija kada iz vjerskih krugova čuje kritike na račun LGBT populacije, čiji je i on član i u kojoj ima mnogo vjernika. Nekada se osjećao bezbjedno samo u svom domu, a sada je crkva njegovo mjesto sigurnosti.

-Crkva je jedino mjesto gdje mogu da kažem da sam na neki način bezbjedan. Pred Bogom slobodno i u crkvi sigurno – naglašava on.

Svoje Mateševo ne promatra na isti način iako planira da se vrati, ali ne na isto mjesto.

-Neću biti na dohvat ruke svima. Imam osjećaj da sam kad god njima odgovara tu, ne želim sjutra majka, brat ili bilo ko ima neprijatnost zbog mene – kaže Vuk i ističe da mu je najveću pomoć i podršku pružio tim LGBT Foruma Progres, Bojana, Džon, Stevan i Milica, koji su bili tu kada je mislio da je sam na svijetu.

On sada živi u LGBT skloništu u Podgorici, koje vodi Forum Progres uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, jedine organizacije koja mu je izašla u susret. Vuk se prisjeća da se u trenutku kada je ostao bez oca, upravo njima obratio za pomoć i dobio je.

-Bio sam mnogo vezan za oca i njemu sam sve pričao. On me je u startu podržao i rekao: “Sine, sve je to super, ali ti živiš u sredini u kojoj živiš i znaš da to neće proći kako treba”. Kada je on umro, moj svijet se srušio jer sam ostao bez velikog oslonca i podrške i mislio da nema šanse da ću ikada biti ono što jesam. Ipak javila se Bojana iz Progresa i to mi je vratilo nadu da će sve biti u redu – kaže Vuk, dodajući da ga je, osim oca, podržala sestra Anja, koja je sa njim prošla prve korake u prilagođavanju pola, ali i tetka njegovog oca, žena od oko 70 godina koja mu je rekla da u životu bude ono što jeste i da je ona uz njega.

Nisam promijenio pol, prilagodio sam ga

Vuk pojašnjava da on nije promijenio pol, kako se to u javnosti često kaže, on je svoje tijelo prilagodio onome što on jeste.

-Ja sam se oduvijek osjećao kao muškarac, i kao mali sam mislio da sam dječak. Ipak, u jednom trenutku sam shvatio da nijesam i to je bilo jako teško otkriće. Sudbina je tako htjela da se rodim tako da mi se tijelo ne poklapa sa onim što sam ja u duši – zaključuje Vuk.

Teško je glumiti

Navodi da je preveliki napor glumiti nešto što nijeste, a on je morao da glumi da je djevojčica.

-To je katastrofa. Teško je glumiti nečiji život, a ne živjeti svoj. Međutim, imao sam sistem, pa sam kada izađem iz kuće bio Vuk, a kada se vratim ponovo glumim kćerku svoje majke. Takođe, jedno vrijeme sam imao fazu samoliječenja i jednom prilikom se obukao kao djevojka, našminkao. Ali, kada sam pogledao u ogledalu, samom sebi sam rekao: “Kuku na šta ličiš” – priča Vuk.


Izvor: Dnevne novine “Dan”, broj 7435, strana 9. Nedjelja, 6. oktobar 2019.

Share
Posted in News | Comments Off on VUK ADŽIĆ ZA “DAN”: “Nakon batina u Mateševu, samo se pred Bogom osjećam sigurno”

ODRŽANO PANEL PREDAVANJE “LJUDSKA PRAVA U 21. VIJEKU”

Danas je u hotelu Podgorica uspješno održano panel predavanje pod nazivom „Ljudska prava u 21. vijeku“, koje je nevladina organizacija LGBT Forum Progres organizovala u sklopu projekta podržanog u okviru programa „De Facto razvoj: podrška rastu i liderstvu organizacija građanskog društva“, koji sprovodi Fond za aktivno građanstvo, uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Samo panel predavanje se sastojalo iz dvije cjeline i obuhvatilo je govornike koji su prepoznati kao relevantni i stručni u svojoj oblasti djelovanja. Cilj panela je bio da prisutnim LGBTIQ osobama, kao i aktivistima i volonterima LGBT Forum Progresa i partnerskih NVO, prenese praktična znanja i savjete o mehanizmima borbe protiv diskriminacije i nasilja, ulogama institucija sistema, medija i organizacija civilnog društva, kao i o zaštiti od posljedica negativnih društvenih pojava i njihovog uticaja na svakodnevni život.

U prvoj cjelini, koja je nosila naziv „Pravosuđe i ljudska prava – primjeri iz prakse“, učestvovali su Valentina Burzanović – sudija Suda za prekršaje u Podgorici, Miroslav Turković – tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i Boris Raonić – diplomirani pravnik i predsjednik Građanske alijanse. Tokom ovog dijela, pružen je osvrt na djelovanje institucija sudstva i tužilaštva, kao i ulozi civilnog sektora kao partnera. Takođe, kroz dijalog sa učesnicima, diskutovano je o konkretnim slučajevima koji su se dešavali u Crnoj Gori, a koji se tiču LGBTIQ populacije i uopšte marginalizovanih i manjinskih zajednica. Konačno, dat je širi osvrt na međusobnu saradnju svih institucionalnih i društvenih aktera u procesu zaštite od nasilja i diskriminacije u 21. vijeku.

Druga cjelina, pod nazivom „Ljudska prava u savremenom okruženju“, okupila je stručnjake iz oblasti ljudskih prava, psihologije i medija. Dina Knežević, predstavnica Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, govorila je o prepoznavanju diskriminacije u praksi i konkretnim slučajevima po kojima je Institucija zaštitnika postupala. Radoje Cerović, psiholog i komunikolog, fokus je stavio na psihološku osnovu diskriminacije u društvu, kao i mehanizmima očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja u kontekstu hroničnog stresa i izloženosti nasilju u svim oblicima. Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik „Vijesti“, sagledao je pitanje ljudskih prava LGBTIQ osoba kroz vizuru medija i novinarske profesije, te bliže definisao ulogu medija u procesu promocije ljudskih prava.

Cjelokupan panel pratila je aktivna diskusija između panelista i učesnika, a otvorene su brojne teme od značaja za razvoj crnogorskog LGBTIQ pokreta i saradnje institucija sistema i civilnog sektora.

Share
Posted in News | Comments Off on ODRŽANO PANEL PREDAVANJE “LJUDSKA PRAVA U 21. VIJEKU”

NEUSPJELO USVAJANJE ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU – VELIKI PORAZ ZA DEMOKRATIJU U CRNOJ GORI

Skupština Crne Gore danas nije usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, izostankom podrške većine poslanika i poslanica. Ovim činom je poražen demokratski proces u Crnoj Gori i naš sveukupan evropski put. Neuspjelim usvajanjem ovog zakona, Skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine evropske i evroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje. Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar izražavaju duboko razočarenje ovim porazom Skupštine Crne Gore i velikim korakom nazad koji je danas napravljen.

„Osjećam se poraženo. Nadala sam se da ću danas moći da izađem pred LGBTIQ zajednicu i podijelim radost što je ovaj zakon usvojen. Ovakav ishod glasanja nije samo poraz za civilno društvo, već i za demokratiju i demokratski proces u Crnoj Gori. Očito je da Crna Gora nije spremna da stane u red razvijenih, demokratskih zemalja Evrope, te da radije bira put diskriminacije i predrasuda, koji vodi u mržnju i netoleranciju. Iz Skupštine je poslata jasna poruka da ne postoji volja i želja da suštinski postanemo dio evropske porodice naroda. Duboko smo razočarani, naše ljudsko dostojanstvo je obezvrijeđeno na najvišem institucionalnom nivou, obezvrijeđena je i naša zajednica. Uprkos tome, nećemo odustati od borbe za naše dostojanstvo, našu budućnost i boljitak našeg društva. Konačno, želim da se zahvalim svim poslanicima i poslanicama koji su podržali ovaj zakon i poslali jasnu poruku da LGBTIQ zajednica nije sama u svojoj borbi za jednakost.“ – Bojana Jokić, LGBT Forum Progres

„Nakon današnjeg glasanja u Skupštini, sasvim je jasna poruka koja je upućena LGBTIQ zajednici i cijeloj javnosti, a to je da mi nismo jednaki građani ove zemlje niti ćemo to biti. Kao društvo nećemo moći da krenemo naprijed dok svi ne budemo suštinski jednaki u očima zakona. Istopolne zajednice, koje do danas nisu prepoznate, zadržaće isti status, jer nam je poručeno da smo manje vrijedni i nepoželjni u vlastitoj zemlji. Danas je zaista tužan dan za sve nas iz LGBTIQ zajednice, ali borba se nastavlja.“ – John M. Barac, LGBTIQ Socijalni Centar

Share
Posted in News | Comments Off on NEUSPJELO USVAJANJE ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU – VELIKI PORAZ ZA DEMOKRATIJU U CRNOJ GORI

JOKIĆ: BEZ SUŠTINSKIH DRUŠTVENIH PROMJENA NEMA JEDNAKOSTI ZA LGBTI OSOBE

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, poznatiji kao IDAHOBIT. Pred Crnom Gorom, kao najozbiljnijim kandidatom za članstvo u EU, još uvijek je dug put do potpune jednakosti i društvenog prihvatanja LGBTI osoba, o čemu svjedoči i nedavno objavljen godišnji izvještaj ILGA-Europe za 2018. godinu, kao i izvještaji brojnih međunarodnih i regionalnih organizacija.

ILGA-Europe, kao krovna evropska LGBTI organizacija, Crnoj Gori je dala konkretne preporuke koje ukazuju na jasnu potrebu za daljim razvojem i implementacijom zakonodavstva, kao i potpunom i efikasnom zaštitom i poštovanjem ljudskih prava LGBTI osoba u praksi, a posebno u domenu zločina iz mržnje, govora mržnje, istopolnih partnerstava i rodnog identiteta. U sklopu ovog godišnjeg izvještaja, objavljena je i Dugina mapa Evrope, na kojoj Crna Gora zauzima 22. mjesto, sa ostvarenim rezultatom od 36%, što je čak 2% lošije nego prošle godine, a cijelih 11% lošije u odnosu na 2013. godinu, kada smo bili bolji od Finske. Danas smo svega 0.5% bolji od Bosne i Hercegovine, dok su od zemalja regiona ispred nas samo Hrvatska i Slovenija.

„Ovaj IDAHOBIT u Crnoj Gori dočekujemo bez rješenja u slučaju zabrane Nikšić prajda iz 2015. godine, sa izraženom stopom mržnje i diskriminacije LGBTI osoba u svakodnevnom životu, te problemom nasilja u porodici i neposrednom okruženju, kao i nedostatkom inkluzije LGBTI tematike u obrazovnom, kulturnom, socijalnom i drugim aspektima društvenog života Crne Gore. Uprkos kontinuiranom usvajanju progresivnog zakonodavnog okvira, Crnoj Gori nedostaje suštinska primjena tih zakona i, što je još važnije, promjene u odnosu društva prema LGBTI osobama. Koliko god zakoni bili važni za jednu državu, mnogo je važnije da društvo razumije i uvaži LGBTI osobe kao neodvojiv dio društva, što mi i jesmo.

Bez suštinskih društvenih promjena nema jednakosti za LGBTI osobe, a samim tim nema ni transformacije Crne Gore u savremenu, evropsku državu. Sve dok smo mi kao zajednica nevidljivi ili neadekvatno zastupljeni u javnom životu, nećemo moći da očekujemo da nas društvo razumije, a kamoli prihvati. Upravo zbog toga ćemo veoma brzo da krenemo sa realizacijom niza aktivnosti, zajedno sa našim partnerima, koje će da doprinesu da svi u Crnoj Gori mogu, barem na neki način, da upoznaju LGBTI osobe, da čuju naše priče i vide da nismo bauk.“ Bojana Jokić

Share
Posted in News | Comments Off on JOKIĆ: BEZ SUŠTINSKIH DRUŠTVENIH PROMJENA NEMA JEDNAKOSTI ZA LGBTI OSOBE

BARAC ZA “DAN”: LGBT SKLONIŠTE DOM ZA SEDAM LICA

Izvršni direktor LGBT Forum Progresa, John M. Barac, u razgovoru za dnevne novine “Dan” govorio je o Skloništu za LGBTIQ osobe, kao i planiranoj prvoj operaciji potpunog prilagođavanja (promjene) pola na čijoj pripremi, prema nezvaničnim saznanjima, Klinički centar Crne Gore trenutno radi. Tekst dijelimo u cjelosti:


U proteklih 12 mjeseci, Sklonište za LGBTIQ osobe pružilo je zaštitu i podršku za sedam LGBTIQ osoba, od kojih je čak pet transrodnih, kazao je za „Dan“ Džon M, Barac, izvršni direktor i koordinator LGBTIQ skloništa. Sklonište je podržano od Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a u njemu trenutno borave dvije transrodne osobe koje su ujedno u procesu prilagođavanja (promjene) pola. Polazeći od potreba naših trenutnih korisnika Skloništa, kao i činjenice da u Crnoj Gori ne postoji adekvatna i kvalitetna podrška u domenu samog procesa promjene pola, LGBT Forum Progres je započeo proces pružanja aktivne podrške trans zajednici u Crnoj Gori.

– Ovo se, prije svega, ogleda u praćenju jednog mladog trans muškarca, štićenika Skloništa, kroz cjelokupni proces promjene pola. Njegova priča je veoma značajna za crnogorske prilike, jer će on biti prva trans osoba koja će obaviti sve operacije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), prema informacijama koje sada imamo. Ne samo da će ovo da bude prvi slučaj u istoriji crnogorskog zdravstva da se cjelokupna promjena pola obavi kod nas, već će se time izbjeći i visoki troškovi koje bi država morala da plati klinikama u Srbiji ili zemljama Evrope, a koji iznose po najmanje 10.000 eura. Do sada je bilo moguće u Kliničkom centru obaviti sve osim finalne operacije, odnosno rekonstrukcije genitalija, usljed činjenice da Crna Gora nije imala cjelokupan tim ljekara za ovu operaciju – navodi Barac.

U Progresu imaju saznanja da je Klinički centar uspio da okupi kompletan tim stručnjaka, zajedno sa konsultantima iz inostranstva, te da se sada aktivno radi na pripremama da se trans momku o kojem brinu omogući da konačno živi u tijelu koje mu pripada.

– Ovom operacijom će biti ispisano ne samo novo poglavlje istorije crnogorskog LGBTIQ pokreta, već će se Klinički centar i cjelokupni zdravstveni sistem Crne Gore pozicionirati na evropskoj i svjetskoj mapi za trans zajednicu, ali i steći mogućnost da stranim državljanima naplaćuje operativne zahvate ove vrste, umjesto da se za njih izdvajaju sredstva iz budžeta države – kaže Barac.

On ističe da je njihova namjera da u narednim sedmicama iniciraju niz sastanaka sa upravom KCCG, Ministarstvom zdravlja i samim ljekarima koji se pripremaju za operaciju promjene pola, kako bi im na raspolaganje stavili svu njihovu podršku i pomoć u svakom smislu.

– Drago nam je da je naš zdravstveni sistem dosegao stepen zrelosti da možesamoinicijativno da napravi veliki korak naprijed – zaključuje Barac.


Izvor: Dnevne novine “Dan”, broj 7288, strana 13. Petak, 10. maj 2019.

Share
Posted in News | Comments Off on BARAC ZA “DAN”: LGBT SKLONIŠTE DOM ZA SEDAM LICA

NASTAVAK AKTIVNOSTI IZGRADNJE KAPACITETA POLICIJE I TUŽILAŠTVA NA LOKALNOM NIVOU – TEMATSKI TRENINZI U HERCEG NOVOM

Nevladina fondacija Građanska alijansa, u partnerstvu sa nevladinom organizacijom LGBTIQ Socijalni Centar, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Vrhovnim državnim tužilaštvom i Upravom policije i uz stručnu podršku nevladine organizacije LGBT Forum Progres, organizovala je u srijedu i četvrtak, 24. i 25. aprila, tematske treninge o prihvatanju i zaštiti LGBTIQ osoba na lokalnom nivou. Treninzi su bili organizovani za službenike Centra bezbjednosti Herceg Novi, Odjeljenja bezbjednosti Kotor i Tivat, kao i za tužioce Osnovnih državnih tužilaštava u Herceg Novom i Kotoru.

Ova aktivnost realizovana je u okviru projekta „Unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba na lokalnom nivou“, koji je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Treninzima je prisustvovalo osam pripadnika Centra bezbjednosti Herceg Novi, Odjeljenja bezbjednosti Kotor i Tivat, kao i tri tužioca i jedna savjetnica Osnovnih državnih tužilaštava Herceg Novi i Kotor, koji do sada nisu bili u prilici da pohađaju slične treninge. Nekoliko prisutnih službenika policije su do sada učestvovali u obezbjeđenju parada ponosa u Budvi i Podgorici, dok je dvoje tužilaca imalo iskustva u postupanju na slučajevima koji uključuju LGBTIQ zajednicu.

Policijski službenici su, kroz dijalog, prepoznali nasilje kao svakodnevan i sveprisutan problem za LGBTIQ osobe, te je uspostavljena otvorena komunikacija o metodama suzbijanja nasilja i efikasnijeg djelovanja policije u manjim sredinama. S druge strane, sa tužiocima je opširnije razgovarano o primjeni Krivičnog zakona u praksi, te potencijalnim dopunama koje bi značajno unaprijedile ovaj zakon u domenu zaštite LGBTIQ zajednice.

Sama obuka sastojala se iz tri tematske oblasti i omogućila je učesnicima/ama da se na razumljiv i neposredan način upoznaju sa LGBTIQ terminologijom, problemom nasilja nad LGBTIQ populacijom, društvenim mitovima i stereotipima i njihovoj ukorijenjenosti i rasprostranjenosti u manjim sredinama, kao i o institucionalnoj saradnji na unapređenju bezbjednosti LGBTIQ zajednice.

Pored navedenog, učesnici/e obuka su imali prilike da ostvare direktan kontakt i komunikaciju sa LGBTIQ osobama koje su bile žrtve nasilja i diskriminacije, te sa njima otvoreno razgovaraju o njihovim iskustvima i problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Preuzeto sa: GAMN.ORG

Share
Posted in News | Comments Off on NASTAVAK AKTIVNOSTI IZGRADNJE KAPACITETA POLICIJE I TUŽILAŠTVA NA LOKALNOM NIVOU – TEMATSKI TRENINZI U HERCEG NOVOM

PIONIRSKO ISTRAŽIVANJE I PRVA PUBLIKACIJA LGBT FORUM PROGRESA U OBLASTI LGBTIQ TURIZMA

LGBT Forum Progres ima veliko zadovoljstvo da sa stručnom i sveukupnom javnošću Crne Gore podijeli rezultate prvog sveobuhvatnog istraživanja sprovedenog u domenu LGBTIQ turizma u našoj zemlji, u formi tematske publikacije. Cjelokupno istraživanje i publikacija koja ga prati je pionirski poduhvat za crnogorski turizam, jer predstavlja prvu sveobuhvatnu analizu svoje vrste u ovoj oblasti.

Sama publikacija „Analiza potencijala za razvoj LGBTIQ turizma u Crnoj Gori: Mišljenja i preporuke“ je rezultat višegodišnjeg rada i posvećenosti LGBT Forum Progresa i naših partnera. Posebno moramo da istaknemo konkretne preporuke koje sama publikacija sadrži, među kojima su najznačajnije iz domena potrebe za detaljnim mapiranjem „gay-friendly“ lokaliteta, sprovođenja obuka za turističke radnike i pružaoce usluga, kao i osnaživanjem same LGBTIQ turističke niše.

Inspirisani primjerima zemalja sa visoko razvijenim LGBTIQ turizmom i potrebom da se projekat ovog tipa realizuje u Crnoj Gori, naš tim, okupljen oko Bojane Jokić kao autorke i vođe istraživanja, prikupio je veoma važne podatke na nivou cijele Crne Gore koji jasno ukazuju na specifične probleme i potrebe koji postoje u određenim djelovima zemlje, kao i prilikama za rast i razvoj LGBTIQ turističke niše. Pored nacionalnog istraživanja, sprovedena je i analiza LGBTIQ turističke ponude na međunarodnom nivou, sa posebnim akcentom na uži region.

“LGBTIQ turizam je jedan od novijih vidova turizma koji bilježi rast poteklih  godina. Sve više LGBTIQ turista okreće se potražnji ponuda koje su prilagođene njihovim zahtjevima. Na osnovu istrazivanja Evropske turističke LGBT asocijacije, LGBTIQ turisti su viskoplatežni turisti koji u prosjeku putuju četiri puta godišnje, mimo sezone. Ovaj podatak LGBTIQ osobe čini poželjnim turistima za koje ekonomski proračuni i projekcije verifikuju isplativost prilagođavanje turističke ponude određene zemlje specifičkim potrebama i potražnji. Crna Gora, kao zemlja koja je međunarodno prepoznata kao poželjna turistička destinacija, ima interes da što prije kreira uslove da LGBTIQ turisti mogu nesmetano da nas posjećuju, uživaju u ljepotama naše zemlje i svim sadržajima koji su im potrebni, bez straha od diskriminacije ili nasilja. S ponosom mogu da kažem da su ova publikacija i istraživanje koje sadrži osnov da Crna Gora suštinski postane „gay friendly“ zemlja i time značajno uveća benefite od turizma kao privredne grane.“ – Bojana Jokić, autorka

Sledeći korak koji je neophodan je temeljan i sistematski pristup ovoj izuzetno unosnoj grani turizma, što podrazumijeva jedinstveno djelovanje svih turističkih subjekata u Crnoj Gori, kako sa strane institucija, tako i sa strane pružalaca usluga i civilnog društva. Napori LGBT Forum Progresa će biti usmjereni na razvoj LGBTIQ turističke niše, što će u krajnjem obezbijediti održiv trend uvećanja državnog budžeta i imati pozitivan uticaj na sveukupan standard naših sugrađana i sugrađanki

Publikaciju možete pronaći na sledećem linku: http://media.lgbtprogres.me/2019/04/LGBTIQ-TURIZAM-FIN.pdf

Share
Posted in News | Comments Off on PIONIRSKO ISTRAŽIVANJE I PRVA PUBLIKACIJA LGBT FORUM PROGRESA U OBLASTI LGBTIQ TURIZMA