Nevladina organizacija LGBT Forum Progres, u sklopu redovnog praćenja govora mržnje i diskriminacije na internetu, podnijela je Upravi policije 78 prijava protiv lica koja su širila govor mržnje i pozivala na nasilje nad LGBTIQ osobama. Ove prijave se odnose na posmatrani period od 1. januara do 15. maja ove godine.

Tim za praćenje govora mržnje, verbalnog nasilja i diskriminacije na internetu, koji funkcioniše u sklopu nevladine organizacije LGBT Forum Progres, zabilježio je više desetina slučajeva govora mržnje i diskriminacije na društvenoj mreži Facebook, te najozbiljnije slučajeve prijavio Upravi policije. Imajući na umu dosadašnju dobru saradnju sa Upravom policije, očekujemo da svaka od ovih prijava bude adekvatno procesuirana, kako u Podgorici, tako i u svim drugim opštinama.

IMG_2776

Ono što je specifično za ovaj posmatrani period jeste činjenica da je on obuhvatio predsjedničke izbore u Crnoj Gori, kao i dio kampanje za lokalne izbore u Glavnom gradu. Važno je istaći da ovakvi događaji rezultiraju porastom govora mržnje upućenih LGBTIQ osobama, što je bio slučaj i ovog puta, te da su podnijete prijave i protiv dva lica koja predstavljaju određene političke subjekte, zbog homofobnih i diskriminatornih poruka.

„Proces praćenja govora mržnje i diskriminacije ka LGBTIQ osobama se u kontinuitetu obavlja skoro sedam godina i predstavlja jednu od najdugotrajnijih aktivnosti naše organizacije. Na žalost, posmatrajući virtuelni prostor, moramo da konstatujemo da je mržnja prema LGBTIQ osobama u Crnoj Gori i dalje sveprisutna i izražena. Svaki javni pomen LGBTIQ zajednice izaziva lavinu komentara ispunjenih mržnjom, koji veoma često prerastaju u prijetnje i poziv na nasilje. Mi ćemo nastaviti da ulažemo sve naše kapacitete kako bi se ovi slučajevi registrovali i adekvatno sankcionisali, kako bi mogli da doprinesemo stvaranju bezbjednog online prostora za sve, bez mržnje i nasilja.“ – John M. Barac, izvršni direktor


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...