Istopolne porodice su dio crnogorske stvarnosti – zaključeno je sinoć na diskusiji koja je održana u susret usvajanju Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, a koja je organizovana u sklopu promocije knjige „Anja+Gru=Mio: umetnost roditeljstva“. Promocija i diskusija su održane u prostoru Perjaničkog doma u Podgorici u partnerskoj organizaciji nevladine organizacije LGBT Forum Progres, Ambasade Kraljevine Norveške, Skandinavskog kutka iz Beograda, Građanske alijanse, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i NVO Hiperion.

U uvodnom dijelu promocije, prisutnima se obratila Nj.E. gđa Janne Knutrud, zamjenica norveškog ambasadora, koja se osvrnula na iskustva Norveške u kreiranju zakonodavnog okvira koji prepoznaje prava istopolnih partnera, kao i značaj usvajanja ovakvog zakonodavstva u kontekstu Crne Gore. Ona se zahvalila organizatorima na naporima koje ulažu u procesu borbe za ljudska prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i na prepoznavanju značaja knjige „Anja+Gro=Mio“ u tom procesu.

Nakon gđe Knutrud, ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava prisutnima se obratila gđa Blanka Radošević Marović, koja je dala osvrt na proces kreiranja Zakona o životnom partnerstvu u Crnoj Gori i iskustvima Radne grupe koja je izradila njegov nacrt, te o značaju podrške Vlade Crne Gore za programe koji se tiču ljudskih prava LGBTIQ osoba.

Konačno, u ime Građanske alijanse gostima se obratio gdin Boris Raonić, koji je fokus stavio na eliminsanje predrasuda i stigme iz javnog diskursa, te sveukupnog razvoja našeg društva u procesu prihvatanja LGBTIQ osoba i uopšte tekovina savremenog društva.

Drugi dio događaja bio je posvećen prezentaciji same knjige „Anja*Gru=Mio: umetnost roditeljstva“, te diskusiji o roditeljstvu, istopolnim porodicama i borbi za jednakost i dostojanstven život u Crnoj Gori. Moderatorka diskusije, gđa Ksenija Rakočević, istakla je sveprisutnost patrijarhalnih stega u našem društvu i položaja do kojih oni dovode LGBTIQ osobe, žene i druge društvene grupe. Osvrnula se i na povezanost 8. marta sa borbom za ljudska prava, te riječ dala panelistkinjama.

Gđa Milica Nikolić, direktorica Skandinavskog kutka predstavila je sadržaj knjige „Anja+Gru=Mio“ i govorila o procesu prevođenja ove knjige sa norveškog na srpski jezik, saradnji sa autorkama knjige – proslavljenim norveškim rukometašicama Anjom i Gro Hammerseng-Edin, koje su nekoliko puta igrale u Crnoj Gori protiv našeg nacionalnog tima. Ona se takođe osvrnula i na sveukupan put koji su autorke prošle kako bi postale majke i sve izazove koje je taj proces sa sobom nosio.

U ulozi majke i borca za ljudska prava, prisutnima se obratila gđa Bojana Jokić, koja je govorila o svojim iskustvima kao samohrane majke, preprekama sa kojima se tokom godina suočavala i suočava i danas, kao i o višestrukoj stigmatizaciji i objetkizovanju žena u Crnoj Gori. Govoreći iz ličnog iskustva, ukazala je na neke od negativnih stavova i viđenja koji pogađaju žene u našem društvu, a pogotovo kada se one nađu u ulozi samohranih majke ili budu u istopolnoj zajednici. Konačno, istakla je da su crnogorske porodice itekako dio crnogorske stvarnosti, bez obzira na trenutno nepostojanje zakonodavnog okvira koji bi ih kao takve prepoznao.

Na samom kraju diskusije, gđa Kristina Ćetković je govorila o stvaralačkom procesu kroz koji je prošla tokom pisanja romana „U svoja četiri zida“, koji je prvi lezbejski roman u Crnoj Gori. Ona se takođe osvrnula na značaj i ulogu kulture i kulturnog stvaralaštva za proces prihvatanja LGBTIQ osoba u Crnoj Gori, sa posebnim fokusom na prihvatanje i poštovanje istopolnih porodica.

Želimo da se zahvalimo svim partnerima sa kojima smo organizovali ovaj veoma značajan događaj, kao i Centru savremene umjetnosti Crne Gore koji je ustupio prostor Perjaničkog doma za potrebe promocije i diskusije. Knjigu „Anja+Gru=Mio: umetnost roditeljstva“ je moguće pronaći u biblioteci LGBT Forum Progresa, gdje je dostupna na zajam.



Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...