Danas se obilježava 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar u partnerstvu sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore organizuju dva testiranja sa savjetovalištem za LGBTIQ zajednicu i zainteresovanu javnost. Prvo testiranje je održano u subotu, 30. novembra, dok će se drugo održati u subotu 7. decembra. Ove aktivnosti su podržane od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

„Važno je da naglasimo značaj redovnog testiranja, pogotovo za sve kategorije lica koja su u povećanom riziku od HIV-a, hepatitisa i drugih polno prenosivih infekcija, ali i za sve koji su seksualno aktivni. Važno je da svi odrade testove na HIV i Hepatitis koji su dostupni u Savjetovalištu Instituta za javno zdravlje, kako bi znali svoj status i eventualno mogli što prije da započnu terapiju ukoliko otkriju da su pozitivni na HIV ili Hepatitis.

Iako je društvena stigma oko HIV-a i dalje izražena, danas je moguće voditi nesmetan život sa HIV-om uz redovno uzimanje terapije i doživjeti puni životni vijek. HIV, hepatitis i druge polne infekcije nisu bauk i svi moramo da nadjačamo strah od stigme i testiramo se. Ukoliko, ipak, se nikada niste testirali ili to ne radite redovno, onda je upotreba kondoma više nego preporučena kako bi zaštitili i sebe i druge.“ – Bojana Jokić, LGBT Forum Progres

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar pozivaju sve zainteresovane LGBTIQ osobe da dođu na besplatno i povjerljivo testiranje na HIV i Hepatitis 7. decembra u SOGI Centar. Pored ovoga, možete se javiti i Savjetovalištu za HIV/AIDS koje radi tokom cijele godine i koje pruža podršku i informacije o polnim infekcijama.


Saopštenje povodom Dana novinara

Svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori čestitamo 23. januar...

Izvještaj o potrebama žena sa iskustvom nasilja – 295 korisnica za devet mjeseci

Stručni saradnici/e LGBT Forum Progresa iz Podgorice i Poligona za...