Seal_of_the_United_States_Department_of_State.svg

NVO LGBT Forum Progres objavljuje prevod dijela izvještaja State Department-a o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori u 2016. godini, a koji se odnosi na LGBTIQ osobe. Dio pod nazivom „Akti nasilja, diskriminacije, i druga kršenja prava po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“ prenosimo u cjelosti, na crnogorskom jeziku. Pozdravljamo objektivnost i smislenost ovog izvještaja, i smatramo da je na adekvatan način prikazao dobar dio realnosti i problema sa kojima se susreću LGBITQ osobe u svakodnevnom životu u Crnoj Gori.

quote

Zakon zabranjuje podsticanje mržnje zasnovane na seksualnoj orijentaciji, kao i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, i jednako se odnosi i na LGBTI osobe. Kod zločina iz mržnje smatra se otežavajućom okolnošću kada je motiv seksualna orijentacija.

Nevladine organizacije su saopštile da se broj napada na LGBTI osobe tokom godine uvećao. LGBTI aktivisti su primijetili da članovi zajednice nisu prijavili određene nasilničke napade na njih policiji, jer su bili u strahu od događanja ponovnih napada izazvanih tim prijavama. U septembru se dogodio žestok fizički napad na maloljetno lice zbog njegove pretpostavljene seksualne orijentacije i javne podrške LGBTI zajednici. Predstavnici LGBTI su izjavili da su mlađe osobe počinioci 80 odsto nasilničkih zločina, prilikom kojih su žrtve bile  članovi LGBTI zajednice. Nasilnički nastrojena lica su anonimno koristila društvene medije i LGBTI sajtove za upoznavanja  kako bi napadali i maltretirali osobe za koje se zna ili za koje se sumnja da su LGBTI osobe.

LGBTI osobe i njihovi saveznici doživljavali su kontinuiranu društvenu diskriminaciju, izopštavanje, javno ispoljavanje neprijateljskih stavova, i nasilničko zlostavljanje. Negativna percepcija javnosti kada su u pitanju LGBTI osobe dovela je do toga da mnogi i dalje skrivaju svoju seksualnu orijentaciju, iako je postojao trend veće vidljivosti, kako su LGBTI osobe otkrivale svoju seksualnu orijentaciju porodicama i kolegama. U jednom od slučajeva, izvršni direktor vodeće NVO koja se bavi pravima LGBTI osoba odlučio je da ostane anoniman zbog situacije povećanog nasilja. Prijavljivani su i slučajevi netolerantnosti medicinskog osoblja u kontaktu sa gej osobama; a predstavnici Srpske pravoslavne crkve su se često javno izjašnjavali protiv LGBTI osoba tonom punim predrasuda. Tokom 2015 tužioci su obradili 11 slučajeva prijavljene diskriminacije LGBTI osoba, i podigli optužnice u pet slučajeva.

NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBTI osoba, LGBT Forum Progres i Queer Montenegro su osudile slabu implementaciju vladine nacionalne LGBTI strategije.

Upravni sud je odbio žalbu  nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i Hiperion po pitanju tri slučaja u kojima je nikšićka policija odbila zahtjev za održavanje Parade ponosa 2015. godine. Nevladine organizacije su navele da je zabranom policije prekršeno njihovo ustavno pravo na  slobodu okupljanja. Policija je navela bezbjednosne razloge za odbijanja zahtjeva.

Oko 200 ljudi, pod pratnjom manjeg broja policijskih snaga nego ranijih godina, prošetalo je bez incidenata tokom Četvrte Parade Ponosa 17. decembra. Ministar za ljudska i manjinska  prava Mehmet Zenka, Ministar kulture Janko Ljumović, predstavnici političkih partija, aktivisti civilnog sektora, i članovi diplomatskog kora su se pridružili organizatorima iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBTI osoba.

Nevladine organizacije su saopštile da  se saradnja policije i LGBTI zajednice poboljšala, ali da su određeni tužioci pokazali da imaju predrasude prema LGBTI osobama. Svaka policijska stanica je imala policijskog službenika čije su dužnosti uključivale i praćenje poštovanja ljudskih prava LGBTI osoba. Tokom godine uprava policije je osnovala Tim povjerenja u saradnji sa LGBTI nevladinim organizacijama, kako bi poboljšali komunikaciju između policije i zajednice.

quotef

 

Originalni i cjelokupni izvještaj, na engleskom jeziku, možete pronaći OVDJE.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...