We are sorry. Because of many other obligations we promise that our volunteers will put translation of this article very soon. Thank you!

„LGBT Forum Progres“ obavijestio je danas Sudski savjet i predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore  o jučerašnjoj odluci sudije Osnovnog suda u Podgorici da prekine postupak pokrenut zbog zaštite od diskriminacije LGBT zajednice zbog dvominutnopg kašnjenja podnosioca tužbe Zdravka Cimbaljevića, jedinog javnog deklarisanog homoseksualca.

U zemlji u kojoj se sprovode drastična kršenja zakona i ljudskih prava, u kojoj je organizovani kriminal i korupcija na visokom nivou, u zemlji u kojoj zakoni ni poslije pet godina od usvajanja nisu usaglašeni sa Ustavom postalo je bitnije što jedan aktivista za ljudska prava opravdano kasni svega DVA minuta na pripremno ročište zakazano poslije skoro godinu dana od podnošenja tužbe zbog diskriminacije.

Kašnjenje Cimbaljevića bilo je uslovljeno smještajem u LGBT sklonište srednjoškolca koji je u konfliktu sa svojim roditeljima zbog priznate seksualne orjentacije. Sudija Osnovnog suda u Podgorici to nije htjela da sasluša već je konstatovala da se na  ročište zakazano u 13.15h Cimbaljević pojavio u 13.17h.

LGBT zajednica ne traži bilo kakav privilegovan status ili tretman ali osoblje LGBT Foruma Progres danas je kontaktiralo tridesetak podgoričkih i advokata iz drugih sredina, a među njima ima i bivših sudija, koji su jedinstveno saopštili da im nije poznat slučaj sličan postupku sudije Osnovnog suda.

Ovim i drugim primjerima, među kojima je i sami tretman LGBT Foruma Progres od strane izvršne vlasti, na djelu i objektivno pokazuje koliko je zapravo Crna Gora lider u poštovanju ljudskih prava LGBT osoba.

LGBT Forum Progres podjeća da je Evropski parlament (EP) pozvao Crnu Goru na dosljednu implementaciju i unaprijeđenje postojećeg antidiskriminatornog okvira. EP je pozvao crnogorske vlasti da pojačaju mjere kako bi bolje primjenjivale prava LGBT osoba kao i da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti kojima bi se zastrašivale LGBT organizacije i pojedinci.

„LGBT Forum Progres“ zatražio je prijem kod potpredsjednika Vlade, ministra pravde i ljudskih prava kako bi se razgovaralo o konkretnoj a ne retoričkoj podršci i praznim obećanjima. Umjesto trošenja budžetskog novca na skupe obuke koje očigledno nemaju smisla i rezultata LGBT zajednica očekuje poboljšanje svakodnevnog života i prestanak diskriminacije.

Prijem je zatražen kod predsjednice Vrhovnog suda.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...