Iako je obilježavanje Mjeseca ponosa započelo sedamdesetih godina u Sjedinjenim Američkim Državama, njegov značaj i simbolika su ubrzo našli utemeljenje u velikom broju zemalja širom svijeta.

Davne 1969. godine, na ulicama Njujorka dogodio se istorijski protest ispred Stonewall bara, protiv opresije i torture koju je LGBTIQ zajednica trpila od strane Njujorške policije i saveznih vlasti generalno. Ovaj protest se desio na današnji dan, 28. juna, što ovom datumu daje duboku simboliku i istorijski značaj, jer predstavlja dan kada se zvanično rodio LGBTIQ pokret u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta, u formi u kojoj ga danas poznajemo.

Prva parada ponosa je održana upravo 28. juna 1970. godine, u znak komemoracije i obilježavanja godišnjice Stonewall protesta. Od tada, pa sve do danas, i najveće svjetske parade ponosa i veliki broj manjih i lokalnih se održavaju upravo tokom juna mjeseca, oslanjajući se na skoro pedeset godina istorije i simbolike koja je vezana uz mjesec jun i 28. dan ovog mjeseca.

2017-04-26 05.25.34 1-1„Što se tiče Crne Gore i mjeseca ponosa, tišina je bila gromoglasna. Niti jedna državna institucija nije javno obilježila mjesec ponosa, kroz isticanje zastave duginih boja, održavanje neke manifestacije, sastanjanja sa predstavnicima LGBTIQ zajednice, pa čak ni uvažavanja ovog značajnog mjeseca za LGBTIQ zajednicu na bilo koji način. Umjesto toga, evidentirana je jasna zloupotreba LGBTIQ zajednice od strane pojedinih političkih subjekata, oštra i burna rasprava o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu, nastavak širenja diskriminacije i govora mržnje po društvenim mrežama i brojni drugi problemi.“, istakla je Bojana Jokić, predsjednica LGBT Forum Progresa.

U Crnoj Gori ni ovog juna nije bilo parade ponosa, iako su gotovo sve zemlje u regionu koje imaju godišnje parade odlučile da svoje organizuju upravo tokom ovog mjeseca i tako ispoštuju simboliku Mjeseca ponosa i pridruže se globalnom talasu šarenog i veselog juna širom svijeta. Prva i jedina parada koja je održana tokom Mjeseca ponosa bila je SeaSide Pride u Budvi, 2013. godine. Od tada pa do danas, Crna Gora nije imala šareni jun na ulicama Podgorice ili nekog drugog grada. Jasno je da će tako i ostati.

product-image-33028160_addb499d-ebb5-4a41-8f90-57de193f9c1aAli, bilo je i pozitivnih, pohvalnih i čak istorijskih momenata za LGBTIQ zajednicu tokom Mjeseca ponosa. Prije svega, u Crnoj Gori je objavljen prvi lezbijski roman „U svoja četiri zida“, crnogorske autorke Keti Radošević, koji je promovisan 21. juna u Podgorici. Ovaj roman je prvi svoje vrste na prostoru Crne Gore i slobodno možemo da kažemo da predstavlja dio crnogorske kulturne i LGBTIQ istorije. Zatim, uloženo je dosta napora da  se obezbijedi kontinuitet podrške za sve neophodne servise za LGBTIQ zajednicu, te sve druge programe koji su od velikog značaja. Zabilježena je i podrška od strane Američkog Ugla u Podgorici koji je tokom juna imao stalnu postavku literature i video sadržaja posvećenih Mjesecu ponosa; kao i jasne podrške Ambasade Sjedinjenih Američkih Država cjelokupnoj LGBTIQ zajednici kroz javna saopštenja. Dio aktera sa strane civilnog sektora je takođe doprinio stvaranju pozitivne atmosfere tokom Mjeseca ponosa, što takođe pozdravljamo.

Konačno, jedno ostaje jasno – ni ovog Mjeseca ponosa nije bilo zastava duginih boja na državnim institucijama, nije bilo šarenih protesta, tj. Parade, niti je bilo jasne i nedvosmislene podrške ovom veoma važnom mjesecu u životima LGBTIQ osoba.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...