U sklopu redovnog praćenja javnog prostora i registrovanja slučajeva govora mržnje i diskriminacije, nevladina organizacija LGBT Forum Progres formirala je prijave zbog povrede ljudskih prava LGBTIQ osoba, širenja netolerancije i diskriminacije, te objavljivanja činjenično neutemeljenih navoda. Naime, jedna od predatih prijava se odnosi na tekst pod nazivom „Hej Lolita“, objavljen na portalu IN4S; dok se jedna prijava odnosi na izjavu koju je mitropolit Amfilohije Radović dao za portal N1.

„Kada govorimo o prijavi koja je podnijeta zbog teksta „Hej Lolita“, onda moramo da naglasimo da su ovakvi tekstovi prvo potpuno činjenično neosnovani, a zatim i izuzetno štetni po LGBTIQ zajednicu i naše društvo uopšte. Prošlo je gotovo 30 godina otkako je Svjetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja, nakon što je nauka nedvosmisleno dokazala da se radi o prirodnoj i zdravoj formi ljudske seksualnosti. Na žalost, i dalje postoje oni koji odbijaju da prihvate činjenice i pišu ovakve tekstove, gdje direktno povezuju LGBTIQ zajednicu sa pedofilijom, koja je klasifikovana kao mentalni poremećaj, a njeno praktikovanje kao krivično djelo. Mi, kao organizacija za ljudska prava, se svim silama zalažemo za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja, te za adekvatno procesuiranje svih takvih slučajeva u Crnoj Gori. Tokom godina smo nebrojeno puta isticali da se LGBTIQ pokret ne zalaže, niti će se ikada zalagati za zlostavljanje djece u bilo kom obliku i sada želim još jednom da podvučem da su navodi iz ovog teksta čista neistina i pokušaj populističke manipulacije određenim dijelom javnosti. Sramno je ovakvo kršenje Etičkog kodeksa novinara i svjesna zloupotreba jedne od najranjivijih društvenih grupa u Crnoj Gori, odnosno LGBTIQ zajednice.

20180619_184337 (1)

Takođe, želimo da istaknemo i činjenicu da su navodi mitropolita Amfilohija Radovića veoma diskriminatorni i predstavljaju širenje mržnje i netolerancije prema LGBTIQ osobama. Ovakvi stavovi nisu neočekivani i iznenađujući kada se radi o gospodinu Radoviću, ali moramo da naglasimo da ovoga puta predstavljaju dio organizovane kampanje koja se vodi protiv LGBTIQ zajednice na Balkanu i kojom se pokušavamo kategorisati kao bolesne osobe, što je čista neistina. S tim u vezi, formirana je i prijava protiv gospodina Radovića, zbog izjave koju je dao za portal N1, a u kojoj još jednom naglašava da je homoseksualnost bolest. Činjenica je da javna riječ gospodina Radovića ima težinu i značaj kod dijela domaće javnosti, kao i da za sobom povlači negativne akcije usmjerene protiv LGBTIQ zajednice. U našem radu smo zabilježili da, nakon svake negativne izjave Amfilohija Radovića, poraste nivo govora mržnje prema LGBTIQ osobama na internetu, a i dođe do porasta nasilja koje LGBTIQ osobe trpe u svakodnevnim životima. Nadamo se da će nadležni organi konačno ozbiljno da shvate prijave koje se podnose protiv gospodina Radovića, te da će njegove izjave koje sadrže mržnju biti adekvatno procesuirane i tretirane u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom.“ – Bojana Jokić, predsjednica

Konačno, želimo da pozovemo sve javne aktere u Crnoj Gori da prepoznaju ozbiljnost situacije koja se postepeno razvija na štetu LGBTIQ zajednice, odnosno da prepoznaju da se vodi široka negativna kampanja koja ima za cilj da homoseksualnost izjednači sa pedofilijom, a da LGBTIQ osobe kategoriše kao bolesne i na njihovim leđima nacrta mete. Obaveza i odgovornost svih nas je da reagujemo i stanemo u zaštitu svih građana/ki Crne Gore koji trpe bilo koji oblik nasilja i diskriminacije, pogotovo ako je on kordinisan i dolazi od javnih ličnosti i medija.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...