20131229_100456LGBT forum Progres”, po uzoru na iskustva partnerske organizacije Egale iz Kanade, štampao je džepnu karticu za incidente za koju je preporučljivo da je LGBT osobe uvjek nose pri sebi.

Funkcija kartice, na kojoj se nalaze važni telefoni Policije i LGBT zajednice, jeste da LGBT osoba, ako je žrtva ili svjedok nasilja, zabilježi, što prije je moguće, pojedinosti i detalje incidenta i što lakše ostvari potrebne kontakte.

Incidentna prijavna karta, koja je džepnog formata, štampana je u cilju unapređenja bezbjednosti LGBT zajednice i povećanja registrovanja i prijavljivanja homofičničnog nasilja.

20131229_100543

LGBT Forum Progres i kanadska organizacija Equal već tri godine sprovede program intenzivnih policijskih obuka. U Kanadi, sličan program je pomogao da se poveća prijavljivanje zločina motivisanih seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom i unaprijedio je policijsku svijest o ovim pitanjima. Međunarodna asocijacija šefova policije priznala je, 2010. godine, ovaj program za jedan od deset najboljih programa policije u zajednici u svijetu.

Džepna incidentna kartica dijeliće se LGBT zajednici preko njenih organizacija, na mjestima okupljanja i druženja LGBT osoba, u LGBT Skloništu i kulturnom centru, u klubovima i kafićima, na fakultetima ali i posredstvom socijalnih radnika, školske mreže i policijskih službenika.

20131229_100357Istopolna ljubav, veza, partnerstvo su još uvjek teško prihvatljive kategorije. Višedecenijsko nepravilno shvatanje homoseksulanosti i transrodnosti, uz neadekvatan društveni odnos prema njima, doprinijeli su da generacije naših građana otvoreno iskazuju mržnju i otpor prema LGBT osobama. Takvi stavovi najčešće se manifestuju verbalno ali su vrlo često motiv nasilja i zločina iz mržnje, diskriminacije i progona. U uslovima izražene homofobije povećani su i rizici bezbjednosti ali i izazovi za efikasan rad Policije.

Najviše zabrinjava nasilje i zločini iz mržnje, motivisani homofobijom. LGBT osobe u Crnoj Gori često su izložene različitim neprijatnostima, uznemiravanju, vrijeđanju, omalovažavanju, drskom ponašanju, presrijetanju na ulici, dobacivanju ali i fizičkim napadima.

Većina u društvu ne zna da LGBT osobe uglavnom vode ograničen društveni život. Moraju da izbjegavaju određene lokale, restorane, kafiće, da izbjegavaju brojne gradske ulice i četvrti. Vremenom se i smanjuje broj osoba, i opseg izlaska, u njihovom okruženju što takođe utiče na kvalitet i koncept života.

20131229_100423

Unapređenje bezbjednosti i društvene prihvaćenosti LGBT osoba predstavlja prioritet LGBT Foruma Progres i svih drugih LGBT grupa.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...