09.05.2016.godine

LGBT zajednica obilježava tri godine od usvajanja istorijski važnog dokumenta – Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori 2013-2018.

 

Nažalost, trogodišnjicu usvajanja LGBT strategije obilježava činjenica da liše napora nevladinih organizacija posvećenih unapređenju LGBT kao i civilnog društva, gotovo ništa značajnije nije urađeno na ovom polju.

Činjenicu da LGBT strategija nije tretirana na isti način kao i druge Vladine strategije, potvrđuje podatak da je koordinacija strategije u potpunosti izostala, a zanemarljiv broj aktivnosti koje se sprovode, sprovode se u nedostatku konsultacija sa LGBT zajednicom, što dovodi u pitanje njihovu svrsishodnost kao i to da li ove aktivnosti zaista odgovaraju realnim potrebama zajednice.

Dr Jovan Kojičić, savjetnik predsjednika Vlade, koji se predstavlja za alfu i omegu procesa LGBT inkluzije se zbog ličnih interesa igrao sa poslovima koordinacije, tvrdeći da nema službu za obavljanje poslova LGBT koordinatora, te je, nezadovoljan zbog svoje plate, gotovo godinu dana držao proces LGBT inkluzije blokiranim.

Nevladine organizacije koje su na osnovu argumenata i nedostatka rezultata kritički nastrojena prema manjkavostima ovog procesa uopšte, trpe drugačiji tretman, posebno u domenu konsultacija i predlaganja aktivnosti koje bi zaista odgovarale potrebama zajednice.

Cijenimo da, ukoliko se Vlada Crne Gore zaista ne obaveže na doslijednu implementaciju LGBT strategije koja uvažava mišljenje LGBT zajednice zbog koje i postoji sama strategija, proces LGBT inkluzije će nastaviti sa stagnacijom, a LGBT osobe u Crnoj Gori, će i dalje trpjeti društvenu stigmu, odbacivanje, nasilje i diskriminaciju.

Na kraju, obavještavamo javnost da se sutra 10.05.2016.godine u 10:00 u prostorijama Upravnog suda, sala 1, sprat 4, održati usmena rasprava u sporu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, povodom zabrane Povorke ponosa u Nikšiću, te pozivamo sve zainteresovane predstavnike medija da isprate ovaj istorijski važno ročište za LGBT zajednicu.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...