Mitropolija crnogorsko-primorska, uz blagoslov mitropolita Amfilohija, pokazala je raširene ruke, pa Vuku u krštenici piše ime koje je sam izabrao, a ne ono koje mu je dodijeljeno rođenjem, kazala je Bojana Jokić za „Dan“

Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja Podgorici juče je ime Vuk Adžić upisano u Knjigu krštenih. I tu ne bi bilo ničeg neobičnog da Vuku po rođenju nije dodijeljen ženski pol, ali je juče kršten kao muškarac iako još nije kompletirao proces tranzicije (prilagođavanje pola koje se radi kada se osoba koja je muško rodi u ženskom tijelu ili obratno), odnosno u njegovim zvaničnim dokumentima i dalje stoje ženske oznake za pol i ime mu je u ličnoj karti žensko.

Vuk je pravoslavac i trans muškarac, a u ranijem intervjuu za „Dan” je sa ponosom govorio o svojoj ljubavi prema Bogu, u kojem je našao utjehu kada su ljudi prema njemu bili neljudi. O činu krštenja nije želio da govori, jer je to za njega kao vjernika bio samo čin zvaničnog stupanja u vjeru. Na krštenje u Hram došao je sa kumom, a krstio se ponosno noseći crnogorsku narodnu nošnju, kao što su je sa zorom nosili i njegovi preci.

Predsjednica Upravnog odbra LGBT Forum Progres Bojana Jokić potvrdila je „Danu” da je Adžić juče kršten u Podgorici. Ona ističe da je ovo istorijski dan i pokazatelj da Mitropolija crnogorsko-primorska počinje da pokazuje veći senzibilitet prema pripadnicima LGBT populacije nego država.

– Posebno sam srećna i ponosna jer se moj dragi prijatelj Vuk krstio u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Vuk je trans muškarac koji još nije kompletirao cjelokupnu tranziciju. Pojašnjenja radi, naša država onemogućava promjenu imena i rodnih oznaka u zvaničnim dokumentima dok se ne kompletiraju sve faze procedure prilagođavanja pola rodu, počevši sa hormonskom terapijom i svim propratnim operacijama, a krunisanje tranzicije je donja operacija koja još važi za krucijalnu u poimanju promjene pola. Ipak, Mitropolija crnogorsko-primorska, uz blagoslov mitropolita Amfilohija, pokazala je raširene ruke, pa Vuku u krštenici piše ime koje je sam izabrao, a ne ono koje mu je dodijeljeno rođenjem – navodi Jokićeva za „Dan”.

Ona ističe da je ova činjenica istorijska, ali i nevjerovatna za crnogorske prilike, ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da zvanična Crna Gora, uz sva stremljenja evroatlantskim integracijama transrodnim osobama kontinuirano onemogućava potvrdu identiteta, ponekad i po nekoliko godina.

– Sa druge strane, imamo Mitropoliju, koja ovim simboličnim korakom, čini nevjerovatno progresivan korak prihvatanja i potvrde identiteta onih, uglavnom najugroženijih među nama. U crnogorskoj javnosti često se potencira retrogradnost i nazadnost religijskih institucija, ali današnji događaj i otvorenost Mitropolije crnogorsko-primorske pokazali su upravo suprotno. Pokazali su da naizgled liberalna usmjerenja države mogu biti daleko nazadnija od crkvenih. Koristim priliku da zahvalim Mitropoliji na raširenim rukama spremnim za zagrljaj, za svu svoju djecu – naglasila je Jokićeva.


Izvor: Dnevne novine „Dan“, broj 7464, strana 8. Ponedjeljak, 4. novembar 2019. Autor M.S.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...