The Montenegrin government will provide full institutional support for the organization of the Pride Parade, Deputy Prime Minister Dusko Markovic told the gay rights group LGBT Form Progress at a meeting earlier today.Vlada Crne Gore pružiće institucionalnu podršku organiziciji parade ponosa LGBT populacije 31. maja u Podgorici i delegiraće dva predstavnika u Organizacioni odbor ove manifestacije čime će se potvrditi evropski potencijal našeg društva i države, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika Vlade Crne Gore na čelu sa potpredsjednikom Duškom Markovićem i predsjednika nevladine organizacije „LGBT forum progres“, Zdravka Cimbaljevića.By supporting what is to be the first LGBT rally ever staged in Montenegro, scheduled for 31 May this year in Podgorica, the Government demonstrates its commitment to European values of tolerance, equality and social inclusion.

The Chief of Police, who also attended the meeting, said that the law enforcement authorities will make every effort to ensure full safety of participants and maintain public order during the rally.

The Government has delegated two officials as members of the Pride Parade’s steering committee to help with the logistics for the event.

Source: Government official web site

Sastanku su prisustvovali i pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Marović i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Cimbaljević je upoznao predstavnike Vlade sa problemima sa kojima se pripadnici LGBT populacije susrijeću u društvenoj svakodnevici među kojima je, kako je naveo, i problem postojanja institucionalne homofobije. Takođe, on je predstavio projekat osnivanja sigurne kuće za pripadnike LGBT populacije koji su odbačeni od svojih porodica i kojima je time ugrožena egzistencija.

Gospođa Radošević-Marović predstavila je aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava u ovoj oblasti i najavila niz radionica koje će za cilj imati povećanje fonda znanja uže i šire populacije o toleranciji i poštovanju svih različitosti drugoga, poštovanju prava LGBT populacije i prava lica sa posebnim potrebama. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa pažnjom će razmotriti projekat sigurne kuće za LGBT populaciju koji je gospodin Cimbaljević prezentovao i imaće u vidu ovaj projekat prilikom planiranja budžeta za 2012. godinu u skladu sa svojim programskim politikama.

Gospodin Veljović je uvjerio sagovornike da će Uprava policije Crne Gore, shodno principima i standardima u ovoj oblasti, učiniti sve da obezbijedi potpunu sigurnost i bezbjednost i učesnika i društva u cjelini prilikom održavanja parade ponosa.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković zaključio je sastanak ističući da je Vlada Crne Gore posvećena promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda među kojima i prava i sloboda LGBT populacije što će se ogledati kako u podršci organizovanja parade ponosa tako i u stvaranju društvenog ambijenta tolerancije i poštovanja prava građana drugačije seksualne orijentacije.

Izvor: Sajt Predsjenika Vlade


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...