LGBT Forum Progres je u periodu od 23. 12. 2022. do 23. 03. 2023. godine Upravi policije podnio 24 prijave za govor mržnje usmjeren protiv LGBTI osoba. Govor mržnje je uočen u javnim komentarima na društvenoj mreži Facebook od strane našeg Tima za monitoring govora mržnje u online prostoru, koji funkcioniše u sklopu organizacije već čitavu deceniju.

Važno je naglasiti da su monitoring i kontinuitet prijavljivanja govora mržnje protiv LGBTI osoba od vitalnog značaja u borbi protiv diskriminacije i stvaranja sigurnijeg okruženja za LGBTI osobe u Crnoj Gori. Aktivnosti ovog tipa posebno nose posebnu važnost jer govor mržnje često predstavlja prvi korak koji dovodi do ugrožavanja fizičke bezbjednosti i nasilja nad LGBTI osobama.

LGBT Forum Progres će i u narednom periodu kroz monitoring internet prostora nastaviti sa naporima suzbijanja govora mržnje ka LGBTI osobama u Crnoj Gori, te realizovati niz aktivnosti koje će pospješiti kapacitete relevantnih institucija da adekvatno odgovore na ovaj problem, koji je i dalje veoma izražen.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Zajedno protiv govora mržnje prema LGBTI osobama“ koji je finansiran od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore. Stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove Ministarstva kao donatora.


Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije podsjetnik da se za ljudska prava moramo boriti u kontinuitetu

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar koriste...

Podnijete 83 prijave za govor mržnje na društvenim mrežama

LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne Gore podnio 83...