LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne Gore podnio 83 prijave za govor mržnje upućen LGBTI osobama u javnom online prostoru. Ove prijave su odgovor na porast negativnih komentara koji se šire na društvenim mrežama, a koji se postavljaju ispod vijesti koje se tiču LGBTI tematike, javnih događaja LGBTI zajednice ili javnih istupa LGBTI osoba.

Podsjećamo da je tokom protekle decenije aktivnog rada na monitoringu javnog prostora, Tim za monitoring govora mržnje LGBT Forum Progresa podnio je više hiljada prijava Upravi policije, čime je postignut kontinuitet ukazivanja na govor mržnje kao negativan fenomen, koji je i dalje sveprisutan u Crnoj Gori. Upravo kontinuirani proces prijavljivanja govora mržnje koji je upućen LGBTI zajednici igra ključnu ulogu u borbi protiv diskriminacije i stvaranju sigurnog okruženja za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

Imajući u vidu i činjenicu da govor mržnje često predstavlja prvi korak ka daljem ugrožavanju fizičke bezbjednosti i nasilju nad LGBTI osobama, ovaj proces je i dalje od izuzetne važnosti kako za integritet LGBTI zajednice, tako i za razvoj društva u cjelini. LGBT Forum Progres će i u narednom periodu, kroz monitoring javnog online prostora, nastaviti sa naporima suzbijanja govora mržnje prema LGBTI osobama, te ćemo na adekvatne načine obavještavati javnost o zastupljenosti ovog negativnog fenomena i efikasnost odgovora ključnih institucija sistema u ovom procesu.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Zajedno protiv mržnje – Podrška unaprjeđenju kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori“ koji je podržan kroz program Podržani=Osnaženi, u okviru grant šeme „Aktivno učešće“, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

 


Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije podsjetnik da se za ljudska prava moramo boriti u kontinuitetu

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar koriste...

Inicijativa 32 NVO - podrška jačanju demokratskih principa u medijskom sektoru

Mi, dolje potpisane 32 nevladine organizacije, želeći da podržimo dalje...