IMG_5407Izvršni direktor nevladine organizacije „LGBT Forum Progres“ Zdravko Cimbaljević u svojstvu specijalnog gosta i grand maršala učestvovao je u Vankuveru, u Kanadi, na jednoj od najvećih povorki ponosa na svijetu. 

Upravni odbor Vankuver Prajda još ranije je odlučio da se za velikog predvodnika Prajda (grand marshal) imenuje Cimbaljević zbog njegovog doprinosa razvoju ljudskih prava LGBT osoba u ovom dijelu Evrope. Prema odluci ovog tijela “Zdravko Cimbaljević je prepoznat kao međunarodni uzor koji inspiriše svojom hrabrošću i posvećenosti radu sa ciljem unapređenja vidljivosti i prava LGBTIQ zajednice”.

Svake godine tri osobe koje su doprinjele vidljivosti, razvoju i unapređenju LGBTIQ zajednice na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou bivaju prepoznate i podržane kroz učešće na ovom događaju.

Na zvaničnom otvaranju nedjelje Povorke povorke, i podizanja zastave duginih boja, Cimbaljević je održao govor ispred zgrade gradskog parlamenta Vankuvera zajedno sa gradonačelnikom Vankuvera Gregorom Robitsonom i predsjednikom Vankuver Prajda Tim Ričardsom.

IMG_5577Cimbaljević je na otvaranju najveće kanadske povorke podsjetio na iskustvo s nedavno održane prve crnogorske povorke ponosa u Budvi. On je ukazao na stanje ljudskih prava LGBT osoba i s kojim se sve problemima, preprekama i kolikom mržnjom i otporom suočavaju LGBT osobe. Cimbaljević je pohvalio pristup i posvećenost crnogorske policije ali istakao nadu da će pravdi biti privedeni svi oni koji su u Budvi, uoči, tokom i nakon Povorke ponosa, diskriminisali, ponižavali i prijetili LGBT zajednici i osobama koji su se s njom solidarisali. Cimbaljević je predstavio program “Vidljiva LGBT zajednica” i podsjetio da se već intenzivno radi na organizovanju novih mirnih okupljanja LGBT zajednice u Crnoj Gori.

Tokom posjete Kanadi Cimbaljević realizuje značajne bilateralne susrete. Brojni zvaničnici iskazali su zabrinutost što u manifestovanju govora mržnje i nasilja direktno učestvuju sportisti i pojedini sportski kolektivi. Oni su istakli da se to pitanje treba internacionalizovati pri čemi su najavili svoju podršku tom procesu.

Cimbaljević je kazao da događaj u Vankuveru šalje pozitivnu atmosferu i poruku LGBT zajednici u cijelom svijetu da ustane i istraje u borbi za svoja prava, vidljivost i ravnopravnost i za život oslobođen od straha.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...