Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar osuđuju čin hapšenja i zatvaranja poslanika Nebojše Medojevića, kao i najave pritvaranja poslanika Milana Kneževića, te ukazujemo na opasan presedan koji ovakvo kršenje ljudskih prava i sloboda predstavlja. U demokratskim društvima, predstavnici naroda moraju da uživaju pravo i slobodu da nesmetano iznesu sve ono što je od opšteg i društvenog interesa, bez straha od protivpravnih sankcija ove vrste.

Podsjećamo da su neki od najvažnijih pravnih procesa u demokratskim društvima započeti upravo tako što su predstavnici naroda u zemljama kao što su Australija, Njemačka, Španija i dr. iznijeli određene stavove u javnost iz poslaničkih klupa. Imajući ovo na umu, kao i činjenicu da je hapšenje poslanika Medojevića direktno kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava i sloboda, želimo da apelujemo na nadležne institucije da ponište ovu odluku i ponovo uspostave vladavinu prava i pravni poredak.

Konačno, želimo da istaknemo da je gušenje javne riječi i slobodnog izražavanja put koji vodi ka narušavanju i podrivanju demokatskih principa i vrijednosti na kojima Crna Gora danas počiva. LGBTIQ zajednica, kao jedna od najviše diskriminisanih i marginalizovanih grupa u našem društvu je itekako svjesna koliki značaj imaju ljudska prava i slobode u procesu napretka jedne države, što se preslikava u kontinuiranu borbu za jednakost i dostojanstven život.

Svjesni svega navedenog, kao i ozbiljnosti cjelokupne situacije i njenog uticaja na demokratske procese u Crnoj Gori, pridružujemo se građanima, predstavnicima civilnog sektora i slobodnim intelektualcima u osudi hapšenja poslanika Medojevića zbog izgovorene riječi. Još jednom apelujemo na nadležne institucije da ga što prije oslobode i ponište odluku o hapšenju, kako bi demokratija u Crnoj Gori bila očuvana

Bojana Jokić, LGBT Forum Progres

John M. Barac, LGBTIQ Socijalni Centar


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...