Podgorica, 23.02.2017.

U svom izvještaju za 2016/17 godinu, rađenom za Crnu Goru, međunarodna organizacija Amnesty International je izolovala i svoj fokus stavila na 5 ključnih segmenata – Anti-terorizam i bezbjednosti, Diskriminaciju LGBTI osoba, Prisilne nestanke, Novinarsku slobodu izražavanja i Izbjeglice i interno raseljena lica.

Dio izvještaja koji se odnosi na Diskriminaciju LGBTI osoba prenosimo u cjelosti:

„U maju, dvije LGBTI organizacije su predale slučaj pred Upravni sud, protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog nemogućnosti da se garantuje pravo na slobodu mirnog okupljanja, i zbog dozvoljavanja Upravi policije da zabrani LGBTI Akademsku šetnju ponosa u Nikšiću, drugom najvećem gradu, tri puta zaredom. Originalna pritužba organizatora je odbijena od strane Ministarstva. U junu, sud je odbacio navode iz pritužbe, i navedene organizacije su pošle na Vrhovni sud i zatražili ustavnu provjeru navedenih odluka.“

Podsjećamo da je NVO Akcija za ljudska prava (HRA) ta koja vodi ovaj slučaj, u ime NVO LGBT Forum Progres i NVO Hiperion, kao organizatora pomenute Akademske šetnje ponosa u Nikšiću u međuvremenu podnijela ustavnu žalbu zbog odbijanja i Vrhovnog suda da zaštiti pravo na mirno okupljanje u cilju promocije ljudskih prava LGBT osoba u Nikšiću. Smatramo da je od izuzetnog značaja što je jedna organizacija poput Amnesty International prepoznala ovaj problem, i navela ga u svom izvještaju kao jedan od ključnih u 2016. godini. Nadamo se da će Ustavni sud Crne Gore prepoznati mjerodavnost ovog izvještaja i organizacije koja ga je objavila, te da će ispraviti nepravdu koja je učinjena LGBT zajednici u Nikšiću.

Bojana Jokić, NVO LGBT Forum Progres

Ksenija Rakočević, NVO Hiperion

Originalni izvještaj AI možete pronaći ovdje.

Originalno saopštenje HRA povodom ustavne žalbe možete pronaći ovdje.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...