Za LGBTIQ zajednicu širom svijeta, parade ponosa spadaju među najvažnije događaje koji promovišu jednakost, podižu vidljivost i promovišu toleranciju, kaže za Kodex predsjednica LGBT Foruma Progres Bojana Jokić.

Kako i u svijetu, tako je i u Crnoj Gori parada jedan od ključnih koncepata borbe za ljudska prava i jednakost LGBTIQ osoba, kaže Jokić.

“Kao društvo u kome su netolerancija i diskriminacija još uvijek izraženi, upravo se kroz parade ponosa kanališu važne poruke i glasovi same LGBTIQ zajednice prema ostatku društva. Činjenica da je u Crnoj Gori došlo do nekih radikalnih promjena od organizovanja prve Parade u Budvi 2013. godine, dovoljno jasno pokazuje koliko je ovaj događaj bio značajan za našu zajednicu i sveukupno prihvatanje“, kaže za Kodex aktivistkinja za prava  LGBTIQ osoba Bojana Jokić.

Ali, dodaje Jokić, situacija je takođe i daleko od idealne. Sama parada je, kaže, tokom godina postala žrtva ambicija i zloupotreba političkih struktura, pogotovo onih koje vrše vlast. Ono što je važno da se naglasi je da jedan događaj, koji prate jako visoke mjere zaštite i obezbjeđenja, ne može da se uzme kao ključni i primarni pokazatelj stanja ljudskih prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

“Nije realno da jedina referentna tačka bude jedan ovakav skup, koji prate velike mjere predostrožnosti, te da se onda kaže na osnovu toga da je Crna Gora „lider u regionu“. Kao „veliki uspjeh“ se ne može smatrati ni ovako konstruisan skup, ako njegova suština nije sloboda i bunt protiv nepravde“, poručuje Jokić.

2017-04-26 05.25.34 1-1Predsjednica Foruma Progres kaže da se jasno primjećuje trend korištenja Parade i ostalih aktivnosti NVO sektora pred važne događaje i skupove u Crnoj Gori, Evropi i šire. Podsjeća da je nedavno predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na skupu povodom obilježavanja 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, rekao da je “predstojeća Parada ponosa u Podgorici novi važan korak ka punoj afirmaciji prava LGBTIQ osoba“.

“Ova izjava je strateški plasirana na skupu ove prirode, kako bi Crna Gora pred međunarodnim partnerima održala iluziju velikog napretka i promjena. Takođe, premijer Duško Marković je često u svojim izlaganjima tokom 2018. godine uzimao LGBTIQ zajednicu kao primjer dobre prakse sve sa ciljem da se predstavi nerealna slika stvarnosti“, poručuje Jokić za Kodex.

Upravo zbog svega navedenog, što godinama ponavljaju, LGBT Forum Progres je odlučio da se i ove godine izuzme sa Parade ponosa, jer ne žele i ne mogu da daju legitimitet događaju čija je primarna svrha da bude samo jedna od poluga vlasti u procesu mazanja očiju međunarodnoj zajednici, kaže Jokić.

“Konačno, kroz forsiranje Parade kao jedinog mjerodavnog pokazatelja „napretka“ Crne Gore, guraju se u zapećak realni problemi i potrebe LGBTIQ zajednice. Počevši od nasilja, mržnje i diskriminacije, pa sve do potpune neodrživosti ključnih socijalnih servisa kao što je Sklonište, ovi problemi se gotovo u potpunosti zanemaruju. Na svaku kritiku se daje primjer Parade i de facto saradnje sa civilnim sektorom, dok se suštinska podrška za realne probleme LGBTIQ osoba sve više smanjuje. Tek kada se Parada otrgne iz ralja političke zloupotrebe moći ćemo da govorimo o suštinskom napretku Crne Gore i prihvatanju LGBTIQ osoba u našem društvu“, zaključuje Bojana Jokić, predsjednica LGBT Foruma Progres.

Izvor: Kodex.me


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...