Nevladina organizacija “LGBT Forum Progres” podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu  (ODT) u Podgorici krivičnu prijavu protiv L.S. (1988) iz Podgorice zbog krivičnog djela “rasna i druga diskriminacija” iz člana 443. stav 3. Krivičnog zakonika Crne Gore (KZCG).

Građanin L.S. je dana 13. februara 2015. godine na svom javnom profilu na društvenoj mreži “Facebook“ postavio status disriminatorske i prijeteće sadržine prema LGBT zajednici.

Tragom teksta u ND “Vijesti”, koji je objavljen i na portalu vijesti.mehttps://www.vijesti.me/vijesti/tehnicar-ismijavao-vrijedao-i-ugrozio-zdravlje-lgbt-pacijenta-818937, o članu LGBT zajednice kojeg je, prema navodima, u Kliničkom centru Crne Gore ismijavao, vrijeđao i povrijedio medicinski tehničar, S.L. je objavio sledeći status:

“...on je došao u Klinički centar zbog „intervencije koja je relativno prisutna kod LGBT osoba“. To je, ujedno i odgovor kako je medicinski tehničar znao da se radi o gej osobi…

Trebalo bi naoružati osoblje KBC-a, da pucaju kad im neko dođe na ovakve intervencije! Greota da se pederčine muče s rasvjetanim anusima!!!

Ovakvim javnim pisanjem, građanin LS. propagira mržnju i netrepeljivost po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, što je zabranjeno KZCG, konkretno članom 443, stav 3, krivično djelo „rasna i druga diskriminacija“: “Ko širi ideje o superiornosti jedne rase nad drugom ili propagira mržnju ili netrpeljivost po osnovu rase, pola, invaliditeta, seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili drugog ličnog svojstva ili podstiče na rasnu ili drugu diskriminaciju, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine”.

Građanin S.L., u svom obraćanju, dodatno predlaže da se osoblje Kliničkog centra naoruža, kako bi pucalo na LGBT osobe koje dođu na ovakve intrevencije, otvoreno pozivajući na ubijanje LGBT osoba. LGBT Forum Progres je, u skladu sa tim, pozvao ODT da provjeri da li postoji elemenata još nekog od krivičnih djela prepoznatih KZCG.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...