Crnogorski LGBTI pokret tradicionalno obilježava Mjesec ponosa LGBTI osoba, kao znak sjećanja na Stonewall pobunu koja se dogodila 28. juna 1969. u Njujorku, a koja je pokrenula talas promjena za LGBTI osobe širom svijeta – bolji društveni položaj, ljudska prava, javno zastupanje, vidljivost.

Ove godine fokus Mjeseca ponosa stavljamo na učešće LGBTI osoba u procesima odlučivanja, obrazovnoj i socijalnoj inkluziji LGBTI zajednice i zaštiti od mržnje i diskriminacije u svakodnevnom životu, kroz saradnju i dijalog sa najširim spektrom saveznika i saveznica.

Aktivnost kojom započinjemo Mjesec ponosa je testiranje na HIV i hepatitis B i C, koje realizujemo u saradnji sa Crnogorskom Fondacijom za HIV i virusne hepatitise, a koje će se održati 04. juna (petak) u našim prostorijama. Više informacija o testiranju i zakazivanje termina je moguće putem broja telefona 068 180 982.

Takođe, Glavnom gradu smo uputili inicijativu da se jedan od pješačkih prelaza u užem centru grada oboja duginim bojama, kako bi se i na taj način poslala simbolička poruka prihvatanja LGBTI osoba u najvećem crnogorskom gradu. Očekujemo da će ova inicijativa biti realizovana tokom juna.

Centralni dio obilježavanja Mjeseca ponosa obuhvatiće niz događaja koji će se realizovati sa predstavnicima ključnih resora u Vladi Crne Gore i dugogodišnjim saveznicima i saveznicama nacionalnog LGBTI pokreta, u okviru kojih će se govoriti na temu obrazovanja, inkluzije, zaštite od mržnje i smanjenja diskriminacije.

Kraj mjeseca ponosa će takođe da bude u duhu zdravlja, sa još jednim testiranjem na HIV i hepatitis B i C, koje će se održati 24. juna (četvrtak), za koje je termin takođe moguće zakazati na ranije navedeni broj telefona.

Cjelokupni Mjesec ponosa biće propraćen zanimljivim i korisnim video i foto sadržajima, te brojnim objavama na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram. Pratite nas da budete u toku sa svim dešavanjima.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...