LGBTI zajednica u Crnoj Gori i svijetu danas obilježava i slavi Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije (IDAHOBIT), kao način podsjećanja na 17. maj 1990. godine, kada je Svjetska zadravstvena organizacija (SZO) širokim naučnim konsenzusom uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja. Obilježavanjem današnjeg dana slavimo snagu, otpornost i istrajnost LGBTI zajednice na putu ka društvenoj i zakonskoj ravnopravnosti, koje predstavljaju neraskidiv dio našeg kolektivnog identiteta, ali i identiteta svake pojedinačne LGBTI osobe.

Svakodnevica LGBTI osoba u Crnoj Gori, iako primjetno drugačija u odnosu na početke javnog djelovanja pokreta i dalje je prožeta preprekama i obiluje društveno nametnutim ograničenjima koje LGBTI zajednicu „odvajaju“ od većinske populacije. Životi LGBTI osoba oko nas, znali mi za njihove identitete ili ne, satkani su od borbe protiv pomenutih ograničenja i prepreka, što je ujedno i motivacija, kako pojedinačna tako i kolektivna, za istrajnost na putu do prihvatanja i potpune društvene ravnopravnosti.

Jedna od oblasti koja predstavlja preduslov za društveno prihvatanje LGBTI osoba u Crnoj Gori je zastupljenost LGBTI tematike u obrazovanju, jer jedino inkluzivno obrazovanje, koje široj javnosti i budućim generacijama čini dostupnim relevantne, naučno utvrđene činjenice može sistemski riješiti problem homo/bi/transfobije ne samo danas, nego i za generacije koje dolaze.

Naučno i činjenično bazirani stavovi su i doveli do istorijskog 17. maja 1990. godine, te stoga nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar kao centralnu temu i ključnu oblast obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije 2021. godine postavljaju upravo koncept inkluzivnog obrazovanja.

Ovim povodom, koristimo priliku da obavijestimo javnost da je danas podnijeta inicijativa prof. dr Vesni Bratić kao ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta, sa ciljem pokretanja dijaloga o prevazilaženju dosadašnjeg negativnog ili tretmana ignorisanja LGBTI tematike u crnogorskom obrazovnom sistemu. Prve inicijative ovog tipa pokrenuo je LGBT Forum Progres još 2013. godine nakon sprovođenja sveobuhvatne analize udžbeničkog sistema na nivou srednjih škola, ali nažalost prethodni čelnici crnogorskog obrazovanja nisu našli za shodno da sistemski riješe problem obrazovnog sistema koji nije inkluzivan za sve građane i građanke naše zemlje.

Aktivisti nevladinih organizacija LGBT Forum Progres LGBTIQ Socijalni Centar danas su lokalnim javnim bibliotekama i bibliotekama akademskih institucija predali donaciju knjiga iz oblasti promocije i zaštite ljudskih prava LGBTI osoba, čineći ih time dostupnim svim studentima i studentkinjama i zainteresovanoj javnosti kojoj trenutni obrazovni sistem ne nudi gotovo nikakve relevantne sadržaje.

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar svim svojim članovima i članicama, te sveukupnoj LGBTI zajednici još jednom čestitaju 17. maj – Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije, uz poruku da nastavljamo da budemo bezrezervna podrška svima koji nam se obrate i kojima je pomoć bilo koje vrste potrebna.


LGBTI zajednica suočena sa diskriminacijom i preprekama u sferi radnih odnosa

Nova publikacija LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalnog Centra pod...