Zajedničko saopštenje i reakcija nevladinih organizacija Sigurna ženska kuća, Roditelji.me, ADP-Zid, Građanska Alijansa, Hiperion, LGBTIQ Socijalni Centar i LGBT Forum Progres.

Najoštrije osuđujemo presudu koju je 12.07. izrekao sudija Višeg suda u Podgorici, Vladimir Novović.

Pomenutom presudom je M.D. (66) pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora, za „pokušaj silovanja i nedozvoljeno držanje oružja“.

Smatramo da je neprihvatljivo da se za pokušaj silovanja maloljetnog lica izrekne ovako niska i neprimjerena kazna zatvora, a dodatno uzimajući u obzir da je pomenuti M.D. proglašen krivim i za nedozvoljeno držanje oružja. Istoga dana kada je izrečena ova kazna, izrečena je i kazna tek punoljetnom licu od 18 mjeseci zbog razbojništva počinjenog u Podgorici.

Ovom odlukom je Viši sud u Podgorici efektivno obesmislio krivični zakonik Crne Gore, i obezvrijedio patnju i poslijedice koje je maloljetna osoba pretrpjela, i čiji će oporavak od ovog gnusnog čina trajati godinama. Tražimo od Tužilaštva da uloži žalbu, od Vrhovnog suda da donese načelni pravni stav kojim se preciziraju uslovi za eventualne olakšavajuće okolnosti za ovo krivično djelo, a od Ministarstva pravde zahtijevamo da inicira strukovne rasprave koje će preispitati legislativu i sudsku praksu.

Pozivamo Viši sud, kao i nadležno Ministarstvo pravde, da se ozbiljnije pozabave nasiljem
koje djeca, a posebno djevojčice, svakodnevno trpe, da pravično primjenjuju zakone Crne Gore, i stanu u jednaku zaštitu svih žrtava, a pogotovo onih koje su maloljetne i čiji se glas ne čuje. Ovakve presude dokazuju koliko je bilo važno da se prihvate izmjene Krivičnog zakona i povećaju kazne za obljubu djeteta, koje su predlagale nevladine organizacije, a Vlada i parlament odbili.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...