IMG_20170502_121602

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres organizovala je mirno protesno okupljanje ispred ambasade Ruske Federacije u Podgorici. Cilj ovog protesnog skupa je pružanje podrške LGBT zajednici u Čečeniji, a pogotovo zarobljenim gej muškarcima koji svakodnevno trpe progon, torturu i nasilje i koji su pali kao žrtve nehumanog i surovog režima.

Protesni skup je organizovan uz podršku nevladinih organizacija – Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa, LGBTIQ Socijalni Centar, Hiperion, Centar za ženska prava – zatim članova/ica LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori, akademskih građana/ki, i drugih boraca za ljudska prava i dostojanstvo.

IMG_20170502_121836

Takođe napominjemo da je ovaj skup dio globalnog talasa protesta i okupljanja, sa istim ciljem i namjerom, a uz nadu da će ruske vlasti reagovati i stati na kraj kršenju ljudskih prava, degradaciji ljudskog dostojanstva, progonima i ubistvima.

Ovo nije bio samo skup LGBTIQ zajednice, već svih onih kojima su nasilje i tortura neprihvatljivi. Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali i dali svoju podršku. U prilogu dostavljamo i pismo upućeno Vladi Ruske Federacije i Ambasadoru Ruske Federacije u Crnoj Gori.

TEKST PISMA:

PISMO-1


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...