Film „Maske“, prvi crnogorski amaterski LGBT film,  ostvarenje mlade autorke Biljane Božović, premijerno je prikazan sinoć, 29 marta, pred publikom u prepunoj Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović“.

Projekcija  filma realizovana je u organizaciji LGBT Forum Progres-a, a uz podršku KIC-a “Budo Tomović“.  Film je  nastao kao potpuno volonterski poduhvat,  a prema riječima autorke Božović „Maske“ prikazuju stvarnu priču koja se desila njenom prijatelju, a dešava se i brojnim LGBT osobama koje smo u prilici svakodnevno da sretnemo.

Željela sam da prikažem realni momenat u nečijem životu, i pokušam da barem malo približim situaciju u kojoj se LGBT osobe nalaze široj crnogorskoj javnosti“, istakla je Božović.

film4

Premijeru su svečano otvorile Bojana Jokić, predsjednica LGBT Forum Progres-a  i Maja Bogojević, dekanka Fakulteta umjetnosti na Univerzitetu Donja Gorica i predsjednica crnogorskog ogranka svjetskog Udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI).

Jokić je iskoristila priliku da se zahvali svim predstavnicima ambasada, ministarstava, organizacija nevladinog i civilnog sektora, kancelarije Zaštitnika ljudskih prava, i brojnih drugih prijateljskih organizacija i institucija, kao i svim prisutnim gostima i prijateljima LGBT zajednice.

Govoreći o značaju ovog filma, Bogojević je istakla da je izuzetno srećna što jedan ovakav projekat postoji u Crnoj Gori. „Ovaj film, koji ćemo vidjeti večeras, kreće od neke crnogorske realnosti, koja je surova, koja jeste takva; konstruiše uloge i likove, da bi se na kraju opet vratio u tu stvarnost“ kazala je Bogojević. Na samom kraju izlaganja, naglasila je kako joj je posebno drago što je ovaj film studentski rad.

film3

Za LGBT Forum Progres ovaj film je istorijsko ostvarenje, pogotovo jer on umnogome dopronosi  uvođenju Queer kulture u Crnu Goru na velika vrata.  Ponosni smo što smo od samog početka dio ove nevjerovatne priče, a veliku  zahvalnost  dugujemo KIC-u „Budo Tomović“ na partnerstvu i izuzetnoj saradnji.

Od danas, film će biti  dostupan  i na YouTube kanalu  LGBT Forum Progresa, na sledećem linku – https://youtu.be/zGKn0QSSaRg


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...