tp003

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres je, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore i Upravom policije, u Hotelu Podgorica organizovala sastanak u vidu konsultacija o konkretnim slučajevima za koje je Forum Progres podnio prijave, sa  Radnom grupom Tima povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije. Na sastanku, koji je bio izuzetno konstruktivan i produktivan, analizirani su slučajevi LGBT Forum Progresa koji su obrađeni od strane Uprave policije u 2016. i 2017. godini. Ova aktivnost realizovana je u sklopu projekta „Standing together“, podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, koji se realizuje u saradnji sa NVO Centar za ženska prava.

tp001

Sastanak su zajednički vodili Bojana Jokić, predsjednica LGBT Forum Progresa i Milan Delić, koordinator Tima povjerenja. U svom uvodnom izlaganju, gdin Delić je istakao da Tim povjerenja predstavlja „ne samo most između Uprave policije i LGBT zajednice, već i priznat i prepoznat primjer dobre saradnje i prakse u oblasti zaštite ljudskih prava LGBT osoba“Bojana Jokić je podsjetila da je „Tim povjerenja formiran početkom 2015. godine, zahvaljujući naporima i angažmanu LGBT Forum Progresa, uz intenzivnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, te da danas možemo da kažemo da su se ti napori višestruko isplatili i dali pozitivne rezultate“.

Tokom sastanka Radne grupe, ukazano je na sve primjere dobre prakse i slučajeve koji su uspješno riješeni, ili su u postupku koji teče zadovoljavajućim tokom. Duško Koprivica, rukovodilac Odsjeka za javni red i mir, istakao je značaj nastavka intenzivne saradnje i održavanja partnerskih odnosa između Ministarstva i LGBT zajednice. „Veoma je važno održati dijalog i uzajamno uvažavanje … i rješavati sve probleme sporazumno, korak po korak“, istakao je on.

tp002

Srđan Korać, kontakt policajac za LGBT osobe u Upravi policije, pohvalio je LGBT Forum Progres zbog pokazane fleksibilnosti i konstruktivnog pristupa u rješavanju nekih od složenijih i težih slučajeva u proteklom periodu. Dodatno je uvažen rad LGBT Forum Progresa na polju edukacije i promjene svijesti policijskih službenika i službenica.

Zahvaljujemo se prisutnim predstavnicima i predstavnicama Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, koji su dali svoja stručna mišljenja i konkretne savjete i predloge, kako bi i buduća saradnja policije i LGBTIQ zajednice bila na dobrom nivou, te kako bi LGBT Forum Progres dodatno unaprijedio procese i kvalitet rada.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...