INSTRUMENT MAZANJA OČIJU EVROPSKOJ UNIJI

O PARADI PONOSA U CRNOJ GORI, ZA KODEX.ME, GOVORI IZVRŠNI DIREKTOR LGBT FORUM PROGRESA JOHN M. BARAC

Prije komentarisanja same Parade u Crnoj Gori,kaže za Kodex izvršni direktor LGBT Foruma Progres John Barac, važno je staviti ovaj događaj u istorijski i kulturni kontekst, kako bi bolje razumjeli koliko je ona kod nas omanula i izgubila smisao.

Koncept parade je nastao početkom 70-ih godina prošlog vijeka, u Sjedinjenim Američkim Državama, kao odgovor na nasilje i zlostavljanje koje je LGBT zajednica trpjela svakoga dana, jednako od strane policije i svojih sugrađana.

Te parade su bile revolt i bunt jedne potlačene i marginalizovane grupe protiv sistema koji ih je u taj položaj doveo. Godinu za godinom, protest za protestom, LGBT zajednica se na ulicama borila za svoje dostojanstvo, jednakost pred zakonom i osnovna ljudska prava, kaže Barac za Kodex i dodaje da  tek nakon što je ova borba sa ulica većih gradova prešla u zgradu Kongresa i druga vladina tijela, parade su postale šarene manifestacije i karnevali. Dok se ovo dešavalo u Sjedinjenim Državama, parade su polako počele da se šire koz demokratske zemlje, zadržavajući svoj originalni smisao – prvo borba, pa onda slavlje.

„Konačno, ovaj trend je došao i do Crne Gore, u momentu kada je naša zemlja zagazila u proces demokratske tranzicije, i kada je došlo vrijeme da vrijednosti razvijenih zemalja Zapada dođu i kod nas. Upravo u ovom momentu je nastao prvi problem, koji parada u Crnoj Gori vuče i dalje – uzeto je samo šarenilo, dok je duh protesta gurnut u zapećak. Ljudska prava uopšte su predstavljena kao nešto što se „mora“ i što je „obavezno“, bez da se svima nama ona predstave kao neotuđive i najuzvišenije vrijednosti jednog društva i svakog pojedinca. Sistem je omanuo da naše društvo usmjeri ka jednakosti i dostojanstvu, zbog čega se posljedice i dalje osjećaju.“ Kaže za Kodex John Barac iz Foruma Progres.

Nakon svega ovoga, kaže Barac, organizovana je i prva parada u Budvi, koja je ostala zapamćena po neviđenim količinama nasilja i mržnje. Nikada mi, poručuje Barac, iz glave neće nestati povici „Ubi, ubi, ubi pedera“ koje su uzvikivale stotine osoba. Taj događaj je otvorio prozor u stvarni svijet svih nas koji smo pederi, lezbejke, bi, trans, i sve druge seksualne ili rodne manjine u Crnoj Gori, kaže Barac i dodaje da je parada u Budvi postavila temelj nove vrste aktivizma, usmjerenog ka ljudima, ka LGBT zajednici, i ka konkretnim promjenama. Poruke koje su se tada čule su bile najbliže onome što parada treba da bude.

„Od tada je organizovano još pet parada, sa ovom danas kao posljednjom u nizu; i svaka od tih pet parada je tonula sve dublje i dublje u aktivistički i politički besmisao. Poruke su postajale sve razvodnjenije, zahtjevi gotovo da se nisu ni čuli, crnogorske LGBT zajednice je bilo sve manje, a mržnja javnosti prema paradi je rasla i nastavlja da raste. Ove godine su poruke bile zasnovane na čojstvu, kao jednoj od najdubljih vrijednosti na kojima Crna Gora počiva, a fokus je stavljen na suzbijanje nasilja. Ono što je bilo odlično jeste problem koji je uzet kao primaran – nasilje – ali je sve drugo omanulo cilj.“ poručuje Barac i dodaje da je uzimanje čojstva i duboko tradicionalnih vrijednosti izazvalo neopisiv bijes među ljudima, jednako onima koji jesu i nisu LGBT osobe.

„Ja, kao domaći peder, sam bio revoltiran načinom na koji su vrijednosti moje zemlje stavljene u neadekvatno konstruisan koncept. Nemam ja ništa protiv da se kampanje zasnivaju na onome što je tradicionalno, ali onda to mora da se uradi na način koji nije uvrjedljiv većini u društvu. Još od momenta kada su predstavljeni „brkovi“ je bilo jasno da parada kreće niz jako klizavu padinu, i ta će teško da se oporavi.“konstatuje Barac za Kodex.

Borba protiv nasilja kao poruka parade ne može da se čuje samo 23. septembra i da to bude to. Ta poruka mora da se čuje svakoga dana, i što je još važnije, svakoga dana mora da se radi na prevenciji i suzbijanju nasilja. Svakoga dana mora da se mijenja društvena svijest, na svim nivoima. „Neđelja ponosa“ tome neće doprinijeti, jedino predan i mukotrpan rad na terenu. Ali, valjda je nekima lakše ovako, jer su i rizici manji i mnogo je udobnije, konstatuje Barac.

„Nakon parade 2016. godine LGBT Forum Progres je zabilježio nekih šezdesetak slučajeva govora mržnje i diskriminacije na internetu, upravo u kontekstu parade, nakon čega je podnijeto 40 prijava Upravi policije. Samo danas, tokom trajanja parade, zabilježeno je preko dvije stotine ekstremnih slučajeva govora mržnje, diskriminacije, pozivanja na nasilje i smrt upućenih ka LGBT osobama. Ovo je samo jedan od pokazatelja da nešto nije u redu i da nema napretka.“konstajuje John Barac za Kodex.

Ohrabrujuće je kaže, što je paradi, prema navodima organizatora, prisustvovalo nekih 300 ljudi. Ono što ruši ovu iluziju brojnosti jeste činjenica da od tih 300 ljudi, jedva 30-ak su bile LGBT osobe iz Crne Gore, koje nisu dio ni jedne NVO i koje su samovoljno došle na paradu. Svi ostali učesnici su bile naše drage kolege i koleginice iz regiona, koji su učestvovali na LGBT-ERA godišnjoj konferenciji koja se održavala od 20. do 22. septembra, zatim predstavnici NVO sektora, ambasada, državnih institucija, samih organizatora i sl. Kada čujete da je bio neki političar ili predstavnik NVO, računajte da su oni tu u pratnji nekoliko saradnika ili prijatelja, koji su prijatelji i podrška zajednice, ali vrlo često nisu LGBT osobe. I kada konačno podvučete crtu, spala knjiga na tri reda.

„Konačno, ovakva parada je izgubila svaku svrhu. Spala je na šarenu šetnju kojom se „osvajaju ulice“ i ništa više. Mržnja i diskriminacija s kojom se mi kao LGBT osobe suočavamo je i dalje tu, ni jedna poruka sa parade nije suštinski pomjerila javnost i sistem u pravcu promjena. LGBT Forum Progres, kao tim LGBT osoba i prijatelja zajednice, je nekoliko puta ponovio da je parada postala instrument političkog mazanja očiju EU i svim stranim vladama, da nikoga više nije briga šta se poručuje sa parade, već da su bijes i mržnja sve više i više u fokusu. Činjenica je da je parada Crnoj Gori prijeko potrebna. Isto tako je činjenica da je onda odgovornost jako velika da to bude Parada, a ne šetnja šetnje radi.“ Poručuje za Kodex izvršni direktor LGBT Foruma Progres John Barac.

Preuzeto sa: https://kodex.me/clanak/150894/instrument-politickog-mazanja-ociju-evropskoj-uniji 


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...