Penzioneri i invalidi PartijaNevladine organizacije (NVO) “LGBT Forum Progres” i “Hiperion” pozivaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao državni organ nadležan za upis u registar političkih partija, da pokrene pred Ustavnim sudom postupak za zabranu rada Partije udruženih penzionera i invalida.

Prema Zakonu o političkim partijama zabranjeno je djelovanje partije čiji su ciljevi usmjereni, između ostalog, na kršenje Ustavom zajamčenih ljudskih prava i sloboda i izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje ili netrpeljivosti.

Partija udruženih penzionera i invalida, preko svog predsjednika, uzela je učešće u javnoj debati o vizuelnom identitetu predstojeće Povorke ponosa u Nikšiću. Svi mediji u Crnoj Gori prenijeli su saopštenje ovog političkog subjekta tim povodom. Partija udruženih penzionera i invalida je osim iznošenja svog stava o upotrebi simbola Povorke ponosa u Nikšiću, što nije sporno dok je u granicama slobode izražavanja, otišla značajno dalje čime se opredijelila za ugrožavanje Ustavom zagarantovanih ljudskih prava i sloboda direktno izazivajući i podstičući mržnju prema LGBT osobama.

Partija udruženih penzionera i invalida, između ostalog, ocijenila je da mirno okupljanje LGBT osoba u Nikšiću treba shvatiti kao protivprirodan blud i da simbol tog okupljanja umjesto petokrake treba da bude crveni fenjer.

Iako je ovaj politički subjekat trenutno marginalan njegovi javni istupi, invidualno i kroz udruživanje u šire političke saveze, otežavaju i onemogućavaju društveno prihvatanje LGBT osoba, što je jedan od strateških ciljeva Vlade Crne Gore, i podstiču dalju diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama.

DrustvoOve NVO pozvale su dodatno Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Takođe, da, shodno ustavnoj i zakonskoj misiji institucije, da i javno reaguje povodom javnih istupa ove i drugih političkih partija a koji prevazilaze granice slobode izražavanja i suštinski zalaze u koncept ljudskih prava koji će zaštićen domaćim i međunarodnim standardima.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...