RB22.jpg

03.01.2015

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar obavještavaju javnost da je njihov član R.B. (1992) 02.01.2015 u  21:25 u ulici u kojoj živi od strane grupe nepoznatih mladića.

R.B. koji je domaćin LGBTIQ Socijalnog centra uputio se u večernji izlazak sa namjerom da se sretne sa prijateljima. Susrelo ga je grupa mladića a jedan od njih ga je pitao ima li upaljač kako bi ovaj zapalio cigarete. R.B. je izvadio svoj upaljač i je krenuo da doda upaljač ovom mladića, kada ga je ovaj mladić, iznenada, udario u predjelu lica.

R.B. je uspio da se otrgne a napadač i ostali iz grupe su mu dovikivali “Pederčino jedna, jebem li ti majku”.

Nakon incidenta R.B. je kontaktirao direkciju LGBT Foruma Progres nakon čega je uspostavljena brza i kvalitetna komunikacija sa policijom. Interesovanje za ovaj incident, telefonskim putem, iskazao je sami vrh podgoričke i crnogorske policije.

Policija je žrtvu odvela do Urgentnog centra, gdje su konstatovane lakše tjelesne povrede glave, konkretno hematom u predjelu ispod lijevog oka. Nakon toga je u CB Podgorica dao odgovarajuću izjavu.Prethodno se, istog dana, desio manji incident. U istoj ulici grupa osoba, uglavnom maloljetnika, R.B. su vrijeđali povodom seksualne orijentacije. Zbog toga je R.B. posjetio jednog od tih lica i skrenuo im pažnju.

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar ponovo ocjenjuju da bez ozbiljnog i snažnog integrisanja LGBT tematike u zvanično obrazovanje, nema nikakvog napretka na polju unapređenja prihvatanja LGBT osoba u crnogorsko društvo.

Do danas nije rasvijetljen ni jedan napad na prostorije LGBTIQ Socijalni centar niti na jednog LGBT aktivistu.

Podsjećamo, jedini društveni i kulturni centar LGBT zajednice u Crnoj Gori, napadnut je 26 puta tokom 2014.godine i pri tome više puta demoliran.

U namjeri da na visokom političkom nivou skrenemo pažnju na pitanja bezbjednosti LGBT zajednice, LGBT Forum Progres je odustao od istorijski prepoznatljivog Memoranduma o saradnji sa crnogorskom policijom. Nakon toga je Stevan Milivojević zamrzao je svoje članstvo u Savjetu za zaštitu od diskriminacije, Vlade Crne Gore.

Kako nema nikakvog napretka po bilo kakvom pitanja, najozbiljnije razmatramo opciju o zamrzavanjui daljeg javnog djelovanja naših organuzacija kako bismo članove i aktiviste i imovinu koju koristimo pokušali spasiti od daljih pritisaka i nasilja. Nažaost, mišljenja smo da nekima u Crnoj Gorim, posebnio u strukturama vlasti ne odgovara svestran i inkluzivan koncept prava LGBT osoba i njihove društvene integracije koji mi snažno promovišemo i zastupamo.

LGBTIQ Socjalni Centar i LGBT Forum Progres


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...