Danas, 10. aprila 2015. godine, u ranim jutarnjim satima, u 01.30, u centru Podgorice, u lokalu “Good Fellas”, napadnut je Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres i član vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije.

Milivojević je bio u društvu sa A.M., studentkinjom iz Podgorice, i njemačkom poslanicom Evropskog Parlamenta Teresa Teri Reintke (Theressa Terry Reintke) a koja se članica delegacije Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, koja boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Tokom kasne večere, koja je uslijedila nakon večernjeg izlaska, njih je maltretirala grupa mladića koja je imala krajnje neprimjereno i primitivno ponašanje koje je izazvalo strah i neprijatnost kod svih prisutnih.

Mladići su, cijelih desetak minuta, u pravcu Milivojevića i njegovih prijatelja imali drsko  i uvredljivo ponašanje ali i primitivnu i nedoličnu gestikulaciju – hvatali su se za polne organe, simulirali masturbaciju, plazili su se i uznemiravali.

Unutra u lokalu, jedan od mladića kopji je nosio majicu sa natpisom “Donjecka Republika” je u pravcu MIlivojevića i njegovih prijatelja skandirao “Rusija”.

Kako je Milivojević sjedio za stolom pri izlogu, oni su spolja, na staklu lijepili salvete umazene kečapom, smijali se, udarali u staklo i tražili od Milivojevića da napusti lokal kako bi mu pokazali.

Sve vrijeme Milivojevića su oslovljavali sa “Pederčino” i govorili mu “Čekamo te”, “Izađi napolje” i pozivali na fizički obračun.

Evropska poslanica je uradila nekoliko snimaka napadača tokom njihovog primitivnog plaženja na izlogu lokala.

Jedan od mladića je ušao u lokal i pitao sve prisutne za stolom zašto ga fotografišu. Milivojević ga je zamolio da se udalji od njihovog stola a personal da udalje mladića jer ih maltretiraju.

Kada su shvatili da mladići ne odustaju kontaktirana je policija. Četiri službenika policije su vrlo brzo, u roku od pet minuta, izašli na lice mjesta ali su se mladići udaljili u pravcu obližnjeg parka.

Policiji je podnijeta prijava i ukazano na krivična djela povreda ravnopravnosti i ugrožavanja bezbjednosti u kojima je seksualna orjentacija prepoznata kao otežavajuća kvalifikatorna okolnost.

Vlasnik ugostiteljskog objekta je bio uzuzetno ljubazan i korektan, izvinio se zbog neprijatnosti i iskazao punu spremnost za saradnju sa pravosudnim organima u pogledu dostupnosti video nadzora.

Svakodnevan život i sloboda kretanja LGBT osoba je ozbiljno ugrožena. Ovakvi događaji u potpunosti limitiraju kvalitet života LGBT osoba. Prinuđeni su da vode krajnje restriktivan socijalni život jer su provokacije, napadi i govor mržnje mogući na svakom koraku. To ne stvara samo strah i neprijatnost oštećenima već i svima koji su u društvu sa njima.

Izjava poslanice Evropskog Parlamenta povodom incidenta:

Nakon veoma uspješnog boravka delegacije EP u Crnoj Gori provodila sam slobodno vrijeme s prijateljima u Podgorici.

Izašli smo na kasnu večeru i odjednom smo verbalno napadnuti i prijećeno nam je od strane grupe mladića što je imalo vrlo jasnu homofobnu pozadinu obzirom da sam bila u društvu sa Stevanom Milivojevićem, iz LGBT Foruma Progres.

Ovaj oblik izražavanja homofobičnog ponašanja treba biti sankcionisan i procesuiran u skladu sa zakonom.

Policija je reagovala vrlo prikladno i brzo što je indikator napretka na ovom polju.

Ali, takođe je neophodno da tužilaštvo reaguje efikasno, postavi primjer i da pošalje jasnu poruku da ovakav tip ponašanja neće biti ignorisan i tolerisan.

Pratiću dalji razvoj ovog događaja i preduzimanje radnji od strane tužilaštva za koje se nadam da će se na profesionalčan način baviti ovim slučajem.

Teresa Teri Reintke

poslanica Evropskog Parlamenta


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...