soonphoto 1Obilježavanje 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

LGBT Forum Progres, prva crnogorska vidljiva LGBT grupa, u sklopu obilježavanja 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO), kroz učešće svojih 17 aktivista i aktivistkinja, danas je realizovao ulični performans posvećen prihvatanju LGBT osoba.

Pješački most u centru Podgorici, koji spaja obale Morače, ukrašen je sa preko 1.200 balona u duginim bojama, trakama u duginim bojama sa 500 poruka kojima su se članovi i članice LGBT Foruma Progres obratili podgoričkoj i crnogorskoj javnosti. Na mostu su bile istaknute i zastave LGBT zajednice.

Javne aktivnosti LGBT zajednice važne su za njenu vidljivost, izlazak iz izolacije i podsticanje društvene prihvatljivosti.

Uništavanje ukrasa i zastava, za svega dva sata nakon izvedene akcije, potvrđuje ocjenu da su poštovanje razlika i tolerancija u crnogorskom društvu u ozbiljnoj krizi.

Dominantno neprihvatanje LGBT osoba potvrđuje potrebu za efikasnom i dosljednom primjenom nedavno usvojene vladine Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba. LGBT Forum Progres snažno je zagovarao i podržao kreiranje i usvajanje ovog nacionalnog strateškog dokumenta. Vladinu strategiju smatramo ključnom za opstanak LGBT zajednice i dalji napredak njenih prava i sloboda.

Crnogorska LGBT zajednica 17. maj je obilježila, promovisanjem prve LGBT razglednice Glavnog grada Crne Gore, performansom na pješačkom mostu, donacijama knjiga javnim gradskim i univerzitetskim bibliotekama. Predstoji organizovanje sportskog turnira i humanitarnih akcija prema drugim ugroženim grupama. Manifestacija, započeta 9. maja, završiće se radionicom i svečanom sjednicom Upravnog odbora LGBT Foruma Progres.

Foto galerija

[nggallery id=22]


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...