france_gay_rights_6Proteklog vikenda u Kolašinu je održan Regionalni konsultativni sastanak rukovodstva “LGBT Foruma Progres” i članova LGBT zajednice sa sjevera zemlje.

Razgovarano je o daljem razvoju LGBT zajednice. Posebno je ocijenjeno da je ponovno održavanje Povorke ponosa učinilo da LGBT zajednica, bude na svim mjestima, izložena pojačanom pritisku i nasilju. To se dešava na ulici ali i u porodicama.

Odlučeno je da se roditeljima LGBT osoba uputi javni poziv da snažnije i s punom roditeljskom odgovornošću stanu u zaštitu svoje djece:

LGBT osobe u Crnoj Gori žive u stalnom strahu da će zbog svoje seksualne orjentacije i rodnog identiteta, biti odbačene od porodice a zatim suočene sa bezbjednosnim i egzistencijalnim problemima i rizicima.

Od ključne je važnosti da LGBT osobe podršku, razumijevanje i zaštitu imaju u porodici, od svojih roditelja. Civilno društvo, policija i pravosuđe igraju značajnu ulogu u promovisanju tolerancije, prevencije i sankcionisanja nasilja nad LGBT osobama. Ipak podrška i zaštita roditelja za svaku LGBT osobu, posebno za djecu i mlade, je primarna.

Privlačnost prema istom polu kod mladih LGBT osoba nije stvar njihovog izbora ili stila života već osjećaj da je to prirodno stanje i sastavni dio ličnosti. To se ne može promijeniti. Niti je dobro da ih neko prisiljava na promjenu takve vrste. Sve što traže jeste da okruženje, prije svega porodica, poštuje njihove osjećaje i prihvati kompletnu ličnost.

Zato, roditelji LGBT osoba u Crnoj Gori, preuzmite potpunu roditeljsku odgovornost. Zaustavite, prije svega vi, patnju i stradanje vaše djece koja su drugačijeg identiteta od onog što vi želite. Vaša djeca, zbog činjenice što su LGBT osobe, žive u užasnom strahu i suočavaju se s nasiljem, etiketiranjem, osuđivanjem, ponižavanjem, ismijavanjem okoline. Vaša djeca strahuju da će izgubiti vašu ljubav, podršku i zaštitu. Vaša su djeca prisiljenja, zapostavljajući sebe, da vas učine srećnim i ispunjenim. Čine sve što mogu da svoje roditelje i reputaciju porodice ne ugroze istinom o sebi. Osjećaju stid i ne žele nanijeti bol i sramotu bilo kome, posebno ne vama. Pokušavaju da se uklope u nametnute obrasce ponašanja. Vrijeme je da to zaustavite. Pozivamo vas da vam napokon postane bitna budućnost i sreća vašeg djeteta a ne da držite do stavova i osuda okoline. Nije ničega vrijedno žrtvovanje odnosa sa svojim djetetom. Taj gubitak vam neće nadoknaditi homofobično društvo do kojeg vam je stalo. To što je vaše dijete LGBT osoba ne umanjuje nijedan kvalitet i ljepotu ljudskog bića kojeg ste upravo vi podarili ovom svijetu. To su vaša djeca na koju trebate biti ponosni!

Zato stanite odlučnije u zaštitu vaše djece. Pružite im podršku i zaštitu u porodici. To je najvažnije. Zaštite ih, kao i svim drugim prilikama, od agresivne okoline. Podržite bolji život život vašeg djeteta. Imaćete punu podršku i pomoć svih državnih institucija kao i nevladinih organizacija.

Pozivamo roditelje LGBT osoba da uspostave kontakt i saradnju sa nevladinom organizacijom “LGBT Forum Progres”. Pozivamo roditelje da posjete naše psihološke radionice i savjetovalište koje funkciniše u sklopu LGBT skloništa.

“LGBT Forum Progres” može pomoći prevazilaženje i razumijevanje izazova i teškoća koji se odnose na prihvatanje punog identiteta njihove djece. Suština je da svaki roditelj svoje dijete prihvati sa njegovom seksualnošću, i da ga posmatra, prihvati i podrži kao ličnost. U većini naših porodica nema ni minimalnog razumijevanja prema LGBT osobama. Zato je važan zajednički rad da se prevaziđu sve teškoće, otpori, dramatične situacije kako bi se djeci konačno pružila puna podrška i zaštita i očuvala svaka porodica. Roditelji LGBT osoba nisu usamljeni. Putem programa “LGBT Forum Progres” mogu da se povežu s drugim roditeljima i da uče i iz njihovog iskustva.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...