hapsenje-lisice-1331982968-136974Krajem septembra u Podgorici više desetina uglavnom maloljetnih osoba organizovalo je u centru grada šetnju i okupljanje sa prijetećim i pogrdnim porukama usmjerenim protiv ravnopravnosti, tolerancije i poštovanja ljudskih prava LGBT osoba.

Tim povodom “LGBT Forum Progres”  podnio je prijavu Centru bezbjednosti Podgorica i zatražio detaljniju informaciju o incidentu i preduzetium radnjama.

Uprava policije MUP informisala je “LGBT Forum Progres” da se dana 27.09.2013. godine oko 20.00h u centru grada na Trgu republike okupio veći broj građana koji su nosili protestni materijal upućen protiv LGBT zajednice. Među njima se izdvojila grupa maloljetnih osoba koja su iz centra grada krenula šetnjom ulicom Slobode kojom prilikom su isti istraživali negodovanje prema LGBT populaciji. Saopšteno je da održani skup nije najavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Službenici Uprave policije su, po prijavi da je došlo do okupljanja većeg broja lica u centru grada, izašli na lice mjesta i obezbjeđivali učesnike protesne šetnje, kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje saobraćaja i kako ne bi došlo do narušavanje javnog reda i mira do završetka skupa. Navedeni događaj je zabilježen i sačinjena je video i fotodokumentacija.

Službenici Jedinice kriiminalističke policije za suzbijanje maloljetničke delikvencije su pregledom video zapisa i uvidom u fotodokumentaciju identifikovali devet maloljetnih lica – učesnika protestnog skupa, koje su službenici CB Podgorica evidentirali u ranijem periodu po osnovu drugih događaja.

U službenim prostorijama CB Podgorica prikupljena su obavještenja u svojstvu građanina

od maloljetnih lica,u prisustvu njihovih zakonskih zastupnika. Nadležni tužilac za maloljetnike u Podgorici Andrijana Nastić se izjasnila da predmetni događaj ne sadrži elemente bića nijednog krivičnog dijela koje se goni po službenoj dužnosti i sugerisala pokretanje prekršajnog postupka.

Policija je u nastavku rada na slučaju, dana 07. oktobra 2013. godine, prikupila i dodatna obavještenja od predstavnika “LGBT Foruma Progres”. Konačno, Jedinica za suzbijanje maloljetničke delikvencije CB Podgorica,  prije tri dana podnijela je prijavu protiv ukupno devet maloljetnih lica Područnom organu za prekršaje u Podgorici u redovnom postupku, zbog počinjenog prekršaja iz člana 8. Zakona o javnom redu i miru.

LGBT Forum Progres izražava potpuno zadovoljstvo ukupnim odnosom i pristupom crnogorske policije prema zaštiti LGBT zajednice. Blagovremeno preduzimanje službenih mjera važni su za prevenciju mogućeg nasilja na predstojećoj Povorci ponosa u Podgorici.

Činjenica da se radi o maloljetnim osobama govori koliko je neprihvatanje LGBT zajednice izražen i društveno ozbiljan problem. Neprihvatljivo je da se do danas, izuzev nekoliko uglednih NVO, nije oglasio ministar prosvjete, roditeljske i nastavničke strukture i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...