thumb-502-228“LGBT Forum Progres”, prva transparentna LGBT organizacija u Crnoj Gori, pozdravlja zvanični prijem sestrinske organizacije “Kvir Montenegro” kod predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Radi se o istorijski važnom događaju jer je predsjednik države, po prvi put u istoriji Crne Gore, zvanično primio jednu delegaciju LGBT zajednice i iskazao podršku uspostavljanju ravnopravnosti u Crnoj Gori.

Činjenica da predsjednik države, bez rezerve i političkog kalkulisanja, komunicira sa organizacionim strukturama LGBT zajednice za punu je podršku i poštovanje. Posebno što se kontakti ostvaruju u osjetljivim trenucima uoči predstojeće Povorke ponosa. To nosi snažnu poruku mira i tolerancije svima, posebno vjerskim autoritetima s kojima Vujanović njeguje tradicionalno korektne odnose kao i policiji da profesionalno služi građanstvu.

“LGBT Forum Progres” od svog osnivanja promoviše značaj političke podrške bezbjednosti i poštovanju LGBT zajednice.

Istup predsjednika Vujanovića predstavlja i značajan napredak. On je ranije zahtjeve civilnog društva u vezi popravljanja statusa LGBT zajednice uglavnom ignorisao. Obraćanja nevladinih organizacija povodom narušavanja međunarodnog kredibilita Crne Gore, diskriminatornim postupcima bivšeg ministra Dinoše i drugim radnjama, predsjednik nije uzeo dovoljno za ozbiljno. Njegovi savjetnici za ljudska prava i bezbjednost, dr Sonja Tomović Šundić i Veselin Veljović, iako pozvani, nisu se pojavili na prvoj crnogorskoj Povorci ponosa u Budvi.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...