​​Veliko nam je zadovoljstvo da sa vama podijelimo rezultate istraživanja pod nazivom ​​„LGBTIQ zajednica ​i lokalni izbori – Podgorica u sjenci duge“, u formi istraživačkog Izvještaja koji se nalazi u nastavku. Ovaj Izvještaj predstavlja rezultat procesa prikupljanja, obrade i analize podataka, koje smo direktno i indirektno prikupili od ​lokalnih izbornih lista.

​​KORICA1LOKCilj ovog istraživanja je​​ste da svim LGBTIQ osobama u Glavnom gradu pruži objektivan, nepristrasan i činjenični pregled stavova i mišljenja izbornih lista, u domenu pitanja od značaja za LGBTIQ osobe u Podgorici. Rezultati ovog istraživanja ni na koji način ne mogu da se tumače kao podrška ili nedostatak podrške za bilo koju izbornu listu, već isključivo i jedino kao sredstvo inform​​isanja i sagledavanja svih činjenica​, iz ugla LGBTIQ osoba.​

Od ukupno ​deset ​izbornih lista kojima je upitnik dostavljen, svoje odgovore su dostavil​e četiri: „Za dobro građana Podgorice. Pobjednička koalicija – Milo Đukanović“, „Grupa građana Saša Mijović – Pobjednik od riječi“, „Građanski savez za promjene (SDP – Demos – Slobodni građani)“ i „Marko Milačić – Da Podgorica bude porodica – Prava Crna Gora“. ​Svoje odgovore nisu dostavil​e liste​​​​​ „Ujedinjena Crna Gora – Goran Danilović – Ozbiljni ljudi za ozbiljan grad“, „Demokratski Front – Socijalistička narodna partija – Sve za moj grad“, „Albanska Alternativa – Alternativa Shqiptare“, „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, „Aleksa Bečić – Dritan Abazović – Podgorica za 21. vijek – Demokrate – URA“ i „Srpska Koalicija – Dobrilo Dedeić“.

Zaključci do kojih je istraživački tim nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar došao su sledeći:

​1. ​Uprkos činjenici da se LGBTIQ vezana tematika može pronaći u programskim dokumentima partija, odnosno programima pojedinih izbornih lista, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu, primjećeno je da se većina izbornih lista uzdržavala od direktnog pominjanja LGBTIQ osoba ili LGBTIQ tematike.

​2. ​Određene izborne liste, odnosno njihovi predstavnici/ce, su tokom svojih javnih obraćanja pozivali su na poštovanje ljudskih prava, obuhvatajući i pobrojavajući većinu manjinskih i ugroženih grupa, pritom u potpunosti ignorišući LGBTIQ populaciju.
Ovo uzdržavanje jasna je indikacija da se LGBTIQ osobe od strane političkih subjekata na lokalnom nivou ne samo ne prepoznaju kao potencijalno glasačko tijelo, već se, naprotiv, prepoznaju kao potencijalna prepreka i da mogu proizvesti gubitke određenih slojeva glasačkog tijela. Ovakav strah izbornih lista, slično kao i na nacionalnom nivou, dovodi do političkih kalkulacija, koje dovode do kretanja linijom manjeg otpora, odnosno isključivanja LGBTIQ osoba iz javnog diskursa.

​3. ​Dodatna komponenta koja je prepoznata u samoj analizi programa/kampanja izbornih lista jeste otvorenost pojedinih predstavnika/ca u zastupanju ideja ograničavanja prava LGBTIQ zajednice na slobodno okupljanje, organizovano djelovanje, pravo na regulisanje istopolnih zajednica, kao i određenih pitanja koja još uvjek nisu otvorena među crnogorskim LGBTIQ pokretom, kao što su pitanja usvajanja djece ili hraniteljstva.
​​
​4. ​Istraživački tim je prilikom analize kampanja uočio da nije bilo javno autovanih LGBTIQ osoba u samim kampanjama, bilo direktno, bilo kroz promotivne spotove, ili u bilo kojoj drugoj formi angažovanja u kampanjama. Ali, značajno je napomenuti da je samo jedna izborna lista navela da ima LGBTIQ osobu koja je autovana u okviru same izborne liste. Ovim se takođe uviđa i dalje prisutan, već pomenuti otklon političkih subjekata na lokalnom i nacionalnom nivou da omoguće direktnu participaciju LGBTIQ osoba u politici. Sama činjenica da pet od ukupno deset izbornih lista nisu dostavile svoje odgovore ukazuje na nespremnost političkih lidera za uključenje LGBTIQ osoba, kako u politički diskurs, tako i u javni život u Glavnom gradu.

​5. ​Od svih analiziranih programa, LGBTIQ osobe se direktno pominju samo u jednom slučaju u pozitivnom smislu, dok se u programu dvije izborne liste LGBTIQ tematika pominje u negativnom kontekstu, odnosno u kontekstu zabrane ili ograničavanja prava LGBTIQ zajednice. Ovi stavovi su dodatno osnaženi višestrukim javnim nastupima jedne izborne liste, koji su sadržali jasne elemente diskriminatornog i jezika punog mržnje i homo/bi/transfobije. U sklopu analize ostalih izbornih listi nema pominjanja LGBTIQ osoba u direktnom kontekstu.

KORICA2LOKSvjesni činjenice da je prvi korak u rješavanju problema upravo njegovo prepoznavanje, nadamo se da će ovo istraživanje i sveukupan izvještaj biti ne samo korisna alatka svim LGBTIQ osobama u Glavnom gradu prilikom njihovog odabira izborne liste, već i podsjetnik da se inkluzivno društvo ne može graditi bez punopravnog učešća svih građana/ki.

​​Konačno, cijenimo da činjenica da su samo tri izborne liste uzele učešće u istraživanju jasno govori o tome koliko su ljudska prava LGBTIQ osoba gotovo nevažna na lokalnom nivou, te koliko se značaja uopšte pridaje položaju manjinskih i diskriminisanih grupa u Glavnom gradu. Stoga pozivamo sve političke subjekte na lokalnim nivoima da se ozbiljnije posvete pitanju ljudskih prava LGBTIQ osoba, kao i svih drugih marginalizovanih zajednica​.​

​I​straživanje „LGBTIQ zajednica​ i lokalni izbori – Podgorica u sjenci duge“ i prateći istraživački Izvještaj su podržani od strane organizacije ILGA-Europe, u sklopu njihovog Creating Opportunities programa. Mišljenja, ocjene, zaključci i iznesene preporuke su djelo autora, i ne odražavaju obavezno zvanične stavove donatora.

Izvještaj možete pronaći >>OVDJE<<.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...