Podgorica, 11. januara 2016. godina – Dvojica nepoznatih mladića danas su u blizini objekta Pošte Crne Gore, kod glavne željezničke stanice, u 13. 30 sati,  napali i udarili nekoliko puta, u predjelu lica, izvršnog direktora NVO “LGBT Forum Progres” Stevana Milivojevića koji je i član vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije.

Dvojica mladića su Milivojeviću, pošto je napustio objekat pošte, uputili više pogrdnih i uvredljivih riječi a potom mu rekli da je to njihov kraj i da u njemu nije dozvoljeno kretanje pedera. Milivojević ih je pozvao da ga ostave na miru i kazao da nema potrebe za incidentom pokušavajući da nastavi svoje kretanje. Mladić, visočije građe, uhvatio ga je za  potiljak, i pritiskajući ga rukom, govorio je Milivojeviću da je “odvratna pederčina”. Pokušao je da se otrgne i ubrza hod ali ga je drugi mladić stisnutom pesnicom udario dva puta u predjelu lica. Nakon toga su pobjegli s lica mjesta.

Incident je prijavljen policiji s kojom je komunikacija u toku.

Milivojević je, između ostalog, u svojoj prijavi naveo i ovo:

“Vjerujem da je, kao i ranije, motiv napada aktivizam na polju ljudskih prava i moja seksualna orjentacija. Duži period, što se tiče napada, bio je stabilan i nisam se osjećao ugroženim, na bilo koji način. Juče, radeći na istraživačkoj knjizi, pripremio sam i pustio u medije saopštenje kojim sam podsjetio na slučaj iz 2013. godine. Danas sam aktivno radio na tome kako bi utvrdio da li je policija protivzakonito primjenjivala ovlašćena prema N.Š., novinaru RTCG, ukoliko je pogrešno podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njega. Tim povodom sam ostvario komunikaciju sa CB Podgorica i posjetio Sud za prekršaje. Nakon toga uputio sam se u poštu kako bih preuzeo pristiglu službenu pošiljku. Tada se i desio napad. Treba provjeriti, pri čemu nikog ne optužujem, da li napad eventualno ima veze sa tim saopštenjem i današnjim tekstom iz medija”.


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...