Nevladina organizacija “LGBT Forum Progres” publikovala je novo izdanje u sklopu biblioteke “Zaštita LGBT prava u praksi” – knjigu „Prihvatanje LGBT osoba u Crnoj Gori: Prepreke, izazovi i iskustva“.

Knjiga „Prihvatanje LGBT osoba u Crnoj Gori: Prepreke, izazovi i iskustva“ predstavlja svjedočanstvo o društvenom prihvatanju LGBT zajednice, društvenoj kriminalizaciji LGBT osoba i svim preprekama, izazovima i iskustvima u tom procesu u posljednje dvije godine.

Knjigu je pripremio autorski tim od osam članova pod uredništvom Stevana Milivojevića. Knjiga je publikovana u sklopu projekta „Izgradnja mostova – Tužilačka i policijska praksa“ koji je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

Knjiga „Prihvatanje LGBT osoba u Crnoj Gori: Prepreke, izazovi i iskustva“ predstavlja, uz ranija izdanja „Progresa“ nastavak ozbiljnog doprinosa formiranju podataka o govoru mržnje, nasilju i diskriminaciji nad LGBT zajednicom u Crnoj Gori ali i o svim primjerima opstrukcija i zloupotreba u procesu društvenog prihvatanja i implementacije vladinih i lokalnih politika.

Slučajevi nasilja i govora mržnje, primjeri opstrukcija, animoziteta i političke korupcije o kojima dokumentovano svjedoči ova studija pokazatelj su atmosfere i prilika u kojima živi LGBT zajednica i konteksta u kojem se odvija inkluzija ove marginalizovane i obespravljene društvene grupe.

Kreirana je dokumentaciona i istraživačka osnova koja pruža pouzdane i autentične podatke o razmjerama izazova s kojima se suočava nacionalna LGBT zajednica. Raspoloživi podaci govore o odgovoru nadležnih organa i tretmanu prijavljenih slučajeva kod policije, državnog tužilaštva, pred ombudsman tijelima, pred prekršajnim i redovnim sudovima kao i o odnosu same Vlade i njenih predstavnika prema pitanjima suštinski važnim za život, rad i napredak svake LGBT osobe.

U knjizi je posebno predstavljen odnos vjerskih zajednica i religijski kontekst života LGBT osoba kao i stvarni odnos političkih partija.

Predstavljeni su, dokumentovano, i svi problemi i iskustva u primjeni vladinih i lokalnih mjera i politika navodno posvećenih LGBT zajednici.

Najnovija studija je u funkciji podrške i praćenja napretka u društvenom prihvatanju LGBT osoba koji se od strane LGBT Foruma Progres dokumentuje od 2010. godine.

https://lgbtprogres.me/wp-content/uploads/2016/08/prihvatanje-lgbt-osoba-u-crnoj-gori-web1.pdf


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...