IMG_5835U SUSRET PRAJDOVIMA U NIKŠIĆU I PODGORICI

Nevladine organizacije (NVO) “Hiperion” Nikšić, “LGBT Forum Progres” i “LGBTIQ Socijalni Centar” iz Podgorice uputile su inicijativu lokalnim vlastima NIkšića i Podgorice da svjetlosna signalizacija na raskrsnicama bude u funkciji socijalne inkluzije i prihvatanja LGBT osoba tokom trajanja mjeseci u kojima će se održati povorke ponosa.

Od nadležnih sekretarijata opštine Nikšić i Glavnog grada Podgorica zatraženo je da razmotre mogućnost da se programski led diode na semaforima u Nikšiću i Podgorici, na raskrsnicama u centru grada, postave tako kako bi projektovale sliku istopolnih parova umjesto do sada tradicionalnog načina predstavljanja.

IMG_5868Alternativa, u slučaju starijih svjetlosnih uređaja, je da se naljepnica sa muško-muškim parom ili žensko-ženskim parom postavi na odgovarajuću poziciju semofora koja usmjerava kretanje i ponašanje pješaka u saobraćaju.

Učesnicima u saobraćaju će sve to biti dodatno zanimljivo. Vjerujemo ne samo da će se povećati bezbjednost poštovanja signalizacije i propisa, kroz povećanju pažnju, već i skrenuti pažnja javnosti da LGBT osobe i istopolni parovi postoje u tim sredinama i crnogorskom društvu i da treba promovisati inkluziju i prihvatanje različitosti kao najveću vrijednost.

Poslednjih godina u evropskim prestonicama i evropskim većim gradovima prilikom održavanja javnih okupljanja i manifestacija LGBT zajednice, posebno Povorki ponosa (Pride), razvila se praksa snažne, vidljive, podrške lokalnih vlasti tim događajima. Između ostalog ta podrška se ogleda i kroz odluku gradskih vlasti da svjetlosna signalizacija na raskrnicama bude u funkciji promocije inkluzije i prihvatanja LGBT osoba.

Ove NVO pozvale su i dr Igora Lukšića, da u svojstvu predsjednika vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije, podrži ovu inicijativu i odgovarajućom preporukom ohrabri njeno prihvatanje od strane lokalnih vlasti Nikšića i Podgorice.

Prilozene fotografije su iz foto arhive LGBT Foruma Progres s minulih povorki ponosa u Minhenu i Frankfurtu.

Ksenija Rakočević, prof., predsjednica, NVO Hiperion Nikšić

Stevan Milivojević, izvršni direktor, LGBT Forum Progres

član Savjeta Vlade Crne Gore za zaštitu od diskriminacije

Elmir Đoković, dipl.ing, predsjednik, LGBTIQ Socijalni Centar

 


Barac za Agenciju MINA: Država nije orjentisana na rješavanje probleme LGBT zajednice

Tekst sa web sajta Agencije MINA, koji je originalno objavljen...

Održan sastanak sa direktorom Uprave policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Dragan...