U ime LGBT Forum Progresa i cjelokupnog kolektiva organizacije, želim crnogorskoj javnosti da predočim nekoliko važnih činjenica u vezi sa sinoćnjim razvojem slučaja, kako bi izbjegli nagađanja i brojne dezinformacije koje od sinoć kruže u javnom prostoru.

Prije svega, imam potrebu da pojasnim ulogu naše organizacije kao pružaoca vitalnih servisa podrške LGBTIQ osobama žrtvama nasilja, jer narativ koji se plasira ostavlja mnogo prostora za nagađanja i manipulacije.

LGBT Forum Progres pruža sveobuhvatnu podršku LGBTIQ osobama kojima je ona potrebna, u formi psihosocijalne, pravne, smještaja i hrane, te podrške u svim drugim oblastima u kojima je potrebna. Ovim poslom se profesionalno i predano bavimo gotovo deceniju i za to vrijeme smo pomogli hiljadama LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

Moram da naglasim da je V.A. i dalje žrtva kojoj je potrebna puna pomoć i podrška, kako naša, tako i nadležnih specijalizovanih institucija, kako bi prebrodio sve životne nedaće koje su ga snašle. Slobodno mogu da kažem da je on u cijeloj ovoj situaciji najveća žrtva – životnih okolnosti, sistema, društva i spleta nesrećnih događaja.

Bez obzira na sve okolnosti ovog slučaja i sva šokantna saznanja sa kojima smo svi upoznati, mi se ni na koji način ne ograđujemo od V.A., već jednakim intenzitetom i sa istom posvećenošću nastavljamo da mu pružamo svu pomoć i podršku koju možemo, što već i radimo. Naš posao, naša odgovornosti i obaveza nisu stale ni prestale, niti će! Prije svega oni kojima je pomoć potrebna na nju mogu i računati. To je naša misija i razlog postojanja. Upravo iz tog razloga, naši stručni saradnici – psihijatar, psiholog, pravnik i socijalni radnik mu i u ovom trenutku pružaju punu podršku.

Javnost treba da zna da smo se mi, kao organizacija koja u ovom trenutku ima veliki broj aktivnih korisnika, u ovom slučaju našli na „ivici mača“. S jedne strane smo bili aktivno dovedeni u zabludu od strane V.A. zarad ostvarivanja njegovih nejasnih namjera, a s druge strane smo imali obavezu da sa svakim nezakonitim postupanjem pojedinaca upoznamo nadležne organe. Podvlačim da ni u jednom trenutku nismo prestali da pružamo aktivnu podršku i pomoć V.A., što i sada radimo i radićemo sve dok za tim bude postojala potreba i želja samog V.A.

Iskreno se nadam da će mediji u Crnoj Gori, ali i pojedinci koji aktivno plasiraju maliciozne navode, imati razumijevanja za položaj u kome se sada nalazi ne samo V.A. već i cjelokupna LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori, te da će postupati u skladu sa činjenicama ovog slučaja. Ne postoji niti jedno opravdanje za besramne napade na LGBTIQ osobe koji su od sinoć krenuli da se dešavaju na društvenim mrežama, niti za pokušaje pojedinaca da ovu tragičnu situaciju zloupotrebe za širenje govora mržnje i prijetnji. Sve ovakve komentare i prijetnje ćemo aktivno prijavljivati i takve pojedince će nadležni organi dalje sankcionisati.

Što se samog slučaja V.A. tiče, ne bih dalje komentarisala pojedinosti jer je javnost već upoznata sa svim dešavanjima i razvojem situacije. Nadležne institucije, prije svega policija i tužilaštvo, treba sada da rade svoj posao i njega dalje procesuiraju u skladu sa zakonom. Svi koji krše zakon, bez obzira na to kojoj društvenoj grupi pripadaju, su jednaki pred zakonom i pravda mora da bude zadovoljena i u ovom slučaju. Uvjerena sam da neće postojati nikakav poseban tretman zato što je V.A. dio LGBTIQ zajednice, ali se takođe nadam da će tužilaštvo u daljem postupku cijeniti sve okolnosti koje su do ovog šokantnog događaja dovele.

Ovim putem želim da, u svoje lično ime, ime LGBT Forum Progresa i u ime samog V.A. uputim iskreno i duboko izvinjenje svim LGBTIQ osobama u Crnoj Gori zbog svega što se ovih dana dešavalo i zbog položaja u koji nas je V.A. sve doveo svojim postupcima. Nema riječi kojima mogu da opišem koliko sam lično, kao aktivistkinja i kao majka, potrešena svime što se desilo.

Posebno me boli to što mi se od sinoć javio veliki broj LGBTIQ osoba koje su iskazale bojazan da sada neće moći da slobodno prijave nasilje i da im niko neće vjerovati. Sve vas uvjeravam da su vrata i LGBT Forum Progresa i Uprave policije otvorena za sve vas kao i do sada, da niko neće dovoditi u pitanje vaše prijave nasilja i nasilnika, niti išta može da umanji vaš položaj i zaštitu koja vam je na raspolaganju. Uz vas smo, kao i svih ovih godina, kao pomoć i podrška za sve što vam bude potrebno.

Konačno, želim da istaknem izuzetnu saradnju i partnerstvo između Uprave policije i našeg tima, koji su uvijek bili izuzezno profesionalni, na visokom nivou i u korist zaštite LGBTIQ osoba od nasilja i govora mržnje. Posebno želim da se zahvalim načelniku sektora Kriminalističke policije Srđi Koraću i njegovom timu, čiji su profesionalizam i nemjerljiv doprinos u rješavanju ovog slučaja za svaku pohvalu. Žao mi je što je došlo do nesporazuma u inicijalnim trenucima izvještanja o ovom slučaju od strane Uprave policije, koji su veoma brzo otklonjeni.

Saradnja i partnerstvo koje postoji između Uprave policije i LGBT Forum Progresa je primjer istinskog savezništva na usluzi svim LGBTIQ osobama u Crnoj Gori, te moram da istaknem da smo svih ovih godina zajedno bili na strani zakona i pravde, štiteći LGBTIQ osobe u Crnoj Gori.

Još jednom apelujem na sve građane i pogotovo javne aktere da se suzdrže od širenja mržnje i negativnih stavova o LGBTIQ osobama, da ne zaborave da je V.A. u konačnom najveća žrtva društva i sistema koje sve nas u LGBTIQ zajednici označava na najgore moguće načine.

Bojana Jokić

LGBT Forum Progres


LGBTI zajednica suočena sa diskriminacijom i preprekama u sferi radnih odnosa

Nova publikacija LGBT Forum Progresa i LGBTIQ Socijalnog Centra pod...