Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar podnijele su danas pritužbe instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Advokatskoj komori Crne Gore i Udrženju pravnika Crne Gore povodom javnih nastupa advokata Velibora Markovića.

Podsjećamo, advokat Marković je u više navrata putem svog profila na društvenoj mreži Facebook LGBTIQ osobe okarakterisao kao bolesne, nazivajući razmjenu nježnosti istopolnih parova devijantnim ponašanjem, te je otvoreno najavio da će svim istopolnim parovima “zavrnuti šije” ukoliko pred njim budu razmjenili bilo koju formu nježnosti.

U pritužbi Advokatskoj komori Crne Gore traženo je ispitivanje svih okolnosti od strane disciplinskog tužioca, te pokretanje disciplinskog postupka. Od Udruženja pravnika Crne Gore zatražen je stav o tome da li crnogorski pravnici baštine vrijednosti iskazane u javnim stavovima advokata Markovića. U pritužbi instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore navedene su okolnosti izjava advokata Markovića, te je traženo izjašnenje o eventualnom postojanju elemenata diskriminacije prema LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori.

Konačno, poseban dopis poslat je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, kojim je zatražen aktivan monitoring ishoda prethodno podnesenih prijava, te prigodna reakcija tim povodom.

„Mišljenja sam da advokat Velibor Marković svojim javnim izlaganjima svjesno doprinosi negativnom i diskriminisanom položaju LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori. Javna platforma koju zbog prirode svog posla gospodin Marković evidentno posjeduje, a samim tim i poštovanje određenog dijela javnosti, čini da da izrečeni stavovi imaju značajan uticaj na formiranje stavova o LGBTIQ zajednici. Usljed činjenice da gospodin Marković izjednačava LGBTIQ zajednicu sa drugim, zakonom zabranjenim formama ponašanja, nazivajući zajednicu bolesnom i prijeteći zavrtanjem šije svim LGBTIQ osobama koji bi potencijalno u javnosti razmjenili nježnosti sa svojim partnerima, on de facto gubi pravo na pozivanje na slobodu izražavanja. Ne zaboravimo, ova sloboda je ograničena pravima drugih, u ovom slučaju pravima LGBTIQ zajednice na bezbjednost, tjelesni integritet i slobodu da vole onog koga žele. Dodatna komponenta čitave situacije leži u činjenici da u ovom slučaju pričamo o pravniku, koji svojim javnim izlaganjem u očima javnosti šalje pogrešnu poruku da su vrijeđanje i prijetnje LGBTIQ zajednici zakonom dozvoljene. Iz ovog razloga šaljem jasnu poruku da ćemo istrajati u svojoj borbi, a pored već podnesenih pritužbi, obratićemo se i međunarodnoj javnosti, koja je već iskazala interesovanje za sami slučaj“ – Bojana Jokić, predsjednica Upravnog odbora.


Reagovanje Bojane Jokić: Neformalni centri moći obmanjuju crnogorsku javnost

Povodom kontinuiranih spinova i obmanjivanja javnosti od strane neformalnih centara...