LGBT Forum Progres je u periodu od 7. do 14. oktobra 2022. godine Upravi policije Crne Gore podnio 220 prijava za govor mržnje protiv LGBTI osoba. Govor mržnje je uočen u javnim komentarima na društvenoj mreži Facebook, od strane našeg Tima za monitoring govora mržnje u online prostoru, koji funkcioniše gotovo deceniju.

Period koji je obuhvaćen ovom rundom monitoringa tekao je od sredine septembra do sredine oktobra 2022. godine, odnosno obuhvatio je dešavanja vezana za EuroPride u Beogradu, Montenegro Pride u Podgorici, dio predizborne kampanje za lokalne izbore u više opština u Crnoj Gori, kao i različite medijske objave vezane za LGBTI zajednicu (publikovanje analize „Teatar pravde: istina iza stvarnosti“, intervju Johna M. Barca za Agenciju MINA, autorski tekst Zdravka Cimbaljevića i dr.).

Kao jedina organizacija civilnog društva koja se na ovaj način bavi sistematskim monitoringom i prijavljivanjem govora mržnje u našoj državi, iznova ukazujemo na izuzetno ozbiljan problem govora mržnje usmjerenog prema LGBTI osobama u Crnoj Gori i odsustvo adekvatnih mehanizama sistemske zaštite za LGBTI osobe, koje su svakodnevno na meti mržnje, diskriminacije i nasilja. „Sva razmatranja […] ukazuju na široko i gotovo potpuno odsustvo dokaza o stvarnom položaju LGBTI osoba u Crnoj Gori. Ne postoje nikakvi statistički podaci u odnosu na LGBTI osobe a da ih generiše država. Sistem državne statistike na bilo koji način nije dizajniran za prikupljanje podataka o LGBTI zajednici“ (Teatar pravde: istina iza stvarnosti, str. 12).

Činjenica da ne postoji nikakva državna statistika o potrebama i problemima LGBTI osoba u Crnoj Gori dalje onemogućava kreiranje javnih politika koje bi na smislen i svrsishodan način mogle da odgovore onome što je realnost života LGBTI zajednice u Crnoj Gori, te se time dolazi u situaciju da su javne politike nefunkcionalne i gotovo obesmišljene. „Tokom vremena, značajna pažnja u svijetu je posvećena dokumentovanju negativnih stavova i ponašanja usmjerenih prema LGBTI osobama. Istraživanja pokazuju da su predrasude i diskriminacija LGBTI osoba široko rasprostranjene i da imaju negativne posljedice po „fizičko i psihičko blagostanje pripadnika seksualnih i rodnih manjina“ (Morrison et al. 2019: 549)“ (Teatar pravde: istina iza stvarnosti, str. 27).

Apelujemo na donosioce odluka i sve relevantne institucionalne aktere u Crnoj Gori da što prije u cjelosti u potpunosti upotrebe, a onda i unaprijede dostupne zakonske mehanizme borbe protiv govora mržnje i diskriminacije LGBTI osoba i svih drugih marginalizovanih grupa, te da pokažu odlučnost i odgovornost u zaštiti ljudskih prava svih građana i građanki.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Jačanje nacionalnog odgovora na zločine iz mržnje, govor mržnje i diskriminaciju LGBTIQ osoba“ koji je finansiran od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore. Stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove Ministarstva kao donatora.


220 charges filed for hate speech against LGBTI people

LGBT Forum Progress filed 220 charges for hate speech against...

“Theatre of Justice” reveals the truth behind Montenegrin reality

It is with great pleasure that LGBT Forum Progress publishes...