LGBT Forum Progres je u periodu od 7. do 14. oktobra 2022. godine Upravi policije Crne Gore podnio 220 prijava za govor mržnje protiv LGBTI osoba. Govor mržnje je uočen u javnim komentarima na društvenoj mreži Facebook, od strane našeg Tima za monitoring govora mržnje u online prostoru, koji funkcioniše gotovo deceniju.

Period koji je obuhvaćen ovom rundom monitoringa tekao je od sredine septembra do sredine oktobra 2022. godine, odnosno obuhvatio je dešavanja vezana za EuroPride u Beogradu, Montenegro Pride u Podgorici, dio predizborne kampanje za lokalne izbore u više opština u Crnoj Gori, kao i različite medijske objave vezane za LGBTI zajednicu (publikovanje analize „Teatar pravde: istina iza stvarnosti“, intervju Johna M. Barca za Agenciju MINA, autorski tekst Zdravka Cimbaljevića i dr.).

Kao jedina organizacija civilnog društva koja se na ovaj način bavi sistematskim monitoringom i prijavljivanjem govora mržnje u našoj državi, iznova ukazujemo na izuzetno ozbiljan problem govora mržnje usmjerenog prema LGBTI osobama u Crnoj Gori i odsustvo adekvatnih mehanizama sistemske zaštite za LGBTI osobe, koje su svakodnevno na meti mržnje, diskriminacije i nasilja. „Sva razmatranja […] ukazuju na široko i gotovo potpuno odsustvo dokaza o stvarnom položaju LGBTI osoba u Crnoj Gori. Ne postoje nikakvi statistički podaci u odnosu na LGBTI osobe a da ih generiše država. Sistem državne statistike na bilo koji način nije dizajniran za prikupljanje podataka o LGBTI zajednici“ (Teatar pravde: istina iza stvarnosti, str. 12).

Činjenica da ne postoji nikakva državna statistika o potrebama i problemima LGBTI osoba u Crnoj Gori dalje onemogućava kreiranje javnih politika koje bi na smislen i svrsishodan način mogle da odgovore onome što je realnost života LGBTI zajednice u Crnoj Gori, te se time dolazi u situaciju da su javne politike nefunkcionalne i gotovo obesmišljene. „Tokom vremena, značajna pažnja u svijetu je posvećena dokumentovanju negativnih stavova i ponašanja usmjerenih prema LGBTI osobama. Istraživanja pokazuju da su predrasude i diskriminacija LGBTI osoba široko rasprostranjene i da imaju negativne posljedice po „fizičko i psihičko blagostanje pripadnika seksualnih i rodnih manjina“ (Morrison et al. 2019: 549)“ (Teatar pravde: istina iza stvarnosti, str. 27).

Apelujemo na donosioce odluka i sve relevantne institucionalne aktere u Crnoj Gori da što prije u cjelosti u potpunosti upotrebe, a onda i unaprijede dostupne zakonske mehanizme borbe protiv govora mržnje i diskriminacije LGBTI osoba i svih drugih marginalizovanih grupa, te da pokažu odlučnost i odgovornost u zaštiti ljudskih prava svih građana i građanki.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta „Jačanje nacionalnog odgovora na zločine iz mržnje, govor mržnje i diskriminaciju LGBTIQ osoba“ koji je finansiran od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore. Stavovi izraženi u tekstu ne odražavaju stavove Ministarstva kao donatora.


Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije podsjetnik da se za ljudska prava moramo boriti u kontinuitetu

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar koriste...

Podnijete 83 prijave za govor mržnje na društvenim mrežama

LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne Gore podnio 83...