LGBT Forum Progres je tokom protekla dva vikenda uspješno realizovao dvije obuke za policijske službenike/ce iz centralne i sjeverne regije za rad sa LGBTI osobama. Prva obuka, održana u Danilovgradu, obuhvatila je policijske službenike/ce iz Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Podgorice, Zete i Tuzi. Druga obuka, koja je održana u Kolašinu, obuhvatila je učesnike/ce iz Kolašina, Pljevalja, Berana, Andrijevice, Rožaja, Bijelog Polja i Mojkovca.

Tokom ovih obuka, koje su kombinovale teorijski i praktični pristup, ali i interaktivnu participaciju samih učesnika/ca, predstavljena je ključna terminologija vezana za LGBTI zajednicu, prezentovani su mehanizmi zaštite ljudskih prava LGBTI osoba u Crnoj Gori i specifični djelovi zakonodavnog okvira u oblasti diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje, te obrađeni slučajevi iz decenijske prakse LGBT Forum Progresa.

Posebnu zahvalnost dugujemo svim učesnicima/cama ovih obuka, kao i stručnim predavačima – dr Jovanu Kojičiću i Bojani Jokić – koji su podijelili i prenijeli svoja znanja i iskustva. Događaji ove vrste i aktivno učešće samih policijskih službenika/ca kroz konstruktivne diskusije i otvorenu razmjenu mišljenja predstavljaju jednu od najznačajnijih karika u približavanju LGBTI zajednice i policije u Crnoj Gori, a u svrhu zaštite i unaprjeđenja ljudskih prava.

Podsjećamo i da je u decembru održana prva obuka ove vrste, kojom je obuhvaćeno 6 policijskih službenika/ca iz južne regije, čime smo još jednom u fokus našeg rada stavili ravnomjeran razvoj svih crnogorskih regija i zaštitu ljudskih prava LGBTI osoba iz cijele Crne Gore.

Obuke su realizovane u sklopu projekta „Jačanje nacionalnog odgovora na zločine iz mržnje, govor mržnje i diskriminacije LGBTIQ osoba“, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.


 


Od početka godine podneseno 114 prijava za govor mržnje upućen LGBTI osobama

Tokom 2023. godine LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne...

114 charges filed for hate speech against LGBTI persons since the beginning of the year

Throughout 2023, LGBT Forum Progress filed a total of 114...