LGBT Forum Progres je tokom protekla dva vikenda uspješno realizovao dvije obuke za policijske službenike/ce iz centralne i sjeverne regije za rad sa LGBTI osobama. Prva obuka, održana u Danilovgradu, obuhvatila je policijske službenike/ce iz Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Podgorice, Zete i Tuzi. Druga obuka, koja je održana u Kolašinu, obuhvatila je učesnike/ce iz Kolašina, Pljevalja, Berana, Andrijevice, Rožaja, Bijelog Polja i Mojkovca.

Tokom ovih obuka, koje su kombinovale teorijski i praktični pristup, ali i interaktivnu participaciju samih učesnika/ca, predstavljena je ključna terminologija vezana za LGBTI zajednicu, prezentovani su mehanizmi zaštite ljudskih prava LGBTI osoba u Crnoj Gori i specifični djelovi zakonodavnog okvira u oblasti diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje, te obrađeni slučajevi iz decenijske prakse LGBT Forum Progresa.

Posebnu zahvalnost dugujemo svim učesnicima/cama ovih obuka, kao i stručnim predavačima – dr Jovanu Kojičiću i Bojani Jokić – koji su podijelili i prenijeli svoja znanja i iskustva. Događaji ove vrste i aktivno učešće samih policijskih službenika/ca kroz konstruktivne diskusije i otvorenu razmjenu mišljenja predstavljaju jednu od najznačajnijih karika u približavanju LGBTI zajednice i policije u Crnoj Gori, a u svrhu zaštite i unaprjeđenja ljudskih prava.

Podsjećamo i da je u decembru održana prva obuka ove vrste, kojom je obuhvaćeno 6 policijskih službenika/ca iz južne regije, čime smo još jednom u fokus našeg rada stavili ravnomjeran razvoj svih crnogorskih regija i zaštitu ljudskih prava LGBTI osoba iz cijele Crne Gore.

Obuke su realizovane u sklopu projekta „Jačanje nacionalnog odgovora na zločine iz mržnje, govor mržnje i diskriminacije LGBTIQ osoba“, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.


 


Održan prvi Forum protiv mizoginog govora mržnje

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar formirale...