LGBT Forum Progres osuđuje današnji fizički napad na predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića koji se dogodio na Cetinju. Izražavamo duboku zabrinutost zbog porasta tenzija i pojave ovakve vrste nasilja tokom predizbornog procesa.

Pozivamo nadležne organe da procesuiraju odgovorne u skladu sa zakonom i osiguraju punu i adekvatnu zaštitu svih kandidata/kinja u budućnosti, kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali. Apelujemo i da se efikasno reaguje u slučajevima prijetnji koje su nedavno upućene drugim kandidatima/kinjama, te da se odgovorni i u tim slučajevima adekvatno procesuiraju, čime bi se poslala jasna poruka da ovakvim pojavama nema mjesta u našem društvu.

Nasilje i mržnja, na koje godinama ukazujemo i upozoravamo, a koji su duboko vezani i za izborne procese i nestabilnu političku situaciju u Crnoj Gori, pogotovo pogađaju žene i djevojčice, maloljetnike i višestruko marginalizovane društvene grupe. Tenzije koje crnogorski političari godinama unazad grade stvaraju atmosferu u kojoj nasilje, u različitim oblicima, postaje društveno prihvatljivo, što je nedopustivo. Svi ovi procesi, koji dijele naše društvo, su dodatno ubrzani i posljedicama duboke ekonomske krize, pandemije korona virusa i niza drugih faktora, za koje je potreban zajednički odgovor svih aktera u državi.


Od početka godine podneseno 114 prijava za govor mržnje upućen LGBTI osobama

Tokom 2023. godine LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne...

114 charges filed for hate speech against LGBTI persons since the beginning of the year

Throughout 2023, LGBT Forum Progress filed a total of 114...