LGBT Forum Progres osuđuje današnji fizički napad na predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića koji se dogodio na Cetinju. Izražavamo duboku zabrinutost zbog porasta tenzija i pojave ovakve vrste nasilja tokom predizbornog procesa.

Pozivamo nadležne organe da procesuiraju odgovorne u skladu sa zakonom i osiguraju punu i adekvatnu zaštitu svih kandidata/kinja u budućnosti, kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali. Apelujemo i da se efikasno reaguje u slučajevima prijetnji koje su nedavno upućene drugim kandidatima/kinjama, te da se odgovorni i u tim slučajevima adekvatno procesuiraju, čime bi se poslala jasna poruka da ovakvim pojavama nema mjesta u našem društvu.

Nasilje i mržnja, na koje godinama ukazujemo i upozoravamo, a koji su duboko vezani i za izborne procese i nestabilnu političku situaciju u Crnoj Gori, pogotovo pogađaju žene i djevojčice, maloljetnike i višestruko marginalizovane društvene grupe. Tenzije koje crnogorski političari godinama unazad grade stvaraju atmosferu u kojoj nasilje, u različitim oblicima, postaje društveno prihvatljivo, što je nedopustivo. Svi ovi procesi, koji dijele naše društvo, su dodatno ubrzani i posljedicama duboke ekonomske krize, pandemije korona virusa i niza drugih faktora, za koje je potreban zajednički odgovor svih aktera u državi.


Održan prvi Forum protiv mizoginog govora mržnje

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar formirale...