Duboko sam zabrinuta zbog novinarke RTCG-a Lejle Kašić, u vezi navoda o seksualnom uznemiravanju tokom snimanja emisije „Dnevnica“ i koristim priliku iskazati solidarnost i podršku njoj i svim onima koji su se suočili sa sličnim iskustvima. Pozivam menadžment RTCG-a, kao i nadležne institucije sistema da ispitaju ove navode i preduzmu sve neophodne korake da bi se zaštitile sve osobe sa iskustvom nasilja u društvu.

Neophodno je naglasiti koliko je hrabrosti potrebno da bi se o ovome govorilo kako na ličnom nivou, tako i u širem društvenom kontekstu u kojem nažalost vjera u žrtve seksualnog i drugih oblika uznemiravanja nije praksa.  Upravo zbog ovog stava prema žrtvama uznemiravanja, dolazi do obeshrabrenja i u najvećem broju slučajeva bira se ćutnja, što dovodi do nastavka ovakvih oblika ponašanja. Zato je neophodno da se uvaže i poštuju glasovi svih onih koji su na bilo koji način diskriminisani i obespravljeni, kao i da se preduzmu adekvatne preventivne, a ne samo reaktivne mjere sprječavanja ovih događaja i oblika ponašanja u budućnosti.

Kao članica Savjeta RTCG-a, ali i dugogodišnja aktivistkinja za ženska prava, posvećena sam tome da se stvore sigurni, profesionalni i adekvatni radni uslovi za sve zaposlene u RTCG-u. Uvjerena sam će se RTCG, kao javni servis, na adekvatan način tretirati i prioritizovati ovo pitanje i da će sprovesti sve mjere koje su potrebne kako bi se zaštitili svi koji su uključeni u rad ove kuće.

Na samom kraju, kao žena i članica Savjeta, obavezujem se da ću blisko pratiti ishod ispitivanja predmetnih navoda, kako od strane kuće koju predstavljam, ali i nadležnih institucija i pružiti svu svoju podršku u domenu mojih ovlašćenja kako bi se i ovaj i slični slučajevi adekvatno riješili.

Milica Špajak

Članica Savjeta RTCG-a
Programska direktorica LGBT Forum Progresa


Od početka godine podneseno 114 prijava za govor mržnje upućen LGBTI osobama

Tokom 2023. godine LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne...

114 charges filed for hate speech against LGBTI persons since the beginning of the year

Throughout 2023, LGBT Forum Progress filed a total of 114...