Duboko sam zabrinuta zbog novinarke RTCG-a Lejle Kašić, u vezi navoda o seksualnom uznemiravanju tokom snimanja emisije „Dnevnica“ i koristim priliku iskazati solidarnost i podršku njoj i svim onima koji su se suočili sa sličnim iskustvima. Pozivam menadžment RTCG-a, kao i nadležne institucije sistema da ispitaju ove navode i preduzmu sve neophodne korake da bi se zaštitile sve osobe sa iskustvom nasilja u društvu.

Neophodno je naglasiti koliko je hrabrosti potrebno da bi se o ovome govorilo kako na ličnom nivou, tako i u širem društvenom kontekstu u kojem nažalost vjera u žrtve seksualnog i drugih oblika uznemiravanja nije praksa.  Upravo zbog ovog stava prema žrtvama uznemiravanja, dolazi do obeshrabrenja i u najvećem broju slučajeva bira se ćutnja, što dovodi do nastavka ovakvih oblika ponašanja. Zato je neophodno da se uvaže i poštuju glasovi svih onih koji su na bilo koji način diskriminisani i obespravljeni, kao i da se preduzmu adekvatne preventivne, a ne samo reaktivne mjere sprječavanja ovih događaja i oblika ponašanja u budućnosti.

Kao članica Savjeta RTCG-a, ali i dugogodišnja aktivistkinja za ženska prava, posvećena sam tome da se stvore sigurni, profesionalni i adekvatni radni uslovi za sve zaposlene u RTCG-u. Uvjerena sam će se RTCG, kao javni servis, na adekvatan način tretirati i prioritizovati ovo pitanje i da će sprovesti sve mjere koje su potrebne kako bi se zaštitili svi koji su uključeni u rad ove kuće.

Na samom kraju, kao žena i članica Savjeta, obavezujem se da ću blisko pratiti ishod ispitivanja predmetnih navoda, kako od strane kuće koju predstavljam, ali i nadležnih institucija i pružiti svu svoju podršku u domenu mojih ovlašćenja kako bi se i ovaj i slični slučajevi adekvatno riješili.

Milica Špajak

Članica Savjeta RTCG-a
Programska direktorica LGBT Forum Progresa


Održan prvi Forum protiv mizoginog govora mržnje

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar formirale...