Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar najoštrije osuđuju nedavne napade na psihologa Petra Markovića, koji su se dogodili u Baru i Podgorici, prema javnim navodima NVO Queer Montenegro. Iskazujemo punu solidarnost sa gdinom Markovićem u ovim izuzetno teškim trenucima.

Pozivamo nadležne institucije da u ovim slučajevima postupe efikasno, sa punom pažnjom i u skladu sa svim važećim propisima, kako bi se pravovremeno odgovorilo na mržnju i nasilje ove vrste, za koje Crnoj Gori ne može biti mjesta. Pridružujemo se apelima za povećanje efikasnosti sistemskog odgovora na govor mržnje i nasilje koji targetiraju LGBTI osobe i druge marginalizovane grupe.

Podsjećamo da su ovakve situacije, nažalost, odraz realnosti života LGBTI osoba u Crnoj Gori i da je potrebno dodatno jačati institucije i raditi na razvoju društvene svijesti kako bi LGBTI osobe mogle da žive bezbjedne živote u sopstvenoj zemlji, bez straha od mržnje i nasilja. Pozivamo sve LGBTI osobe da nas, kao i do sada, kontaktiraju u slučajevima kada su na meti mržnje, nasilja i diskriminacije putem naših društvenih mreža ili na mail [email protected].


Održan prvi Forum protiv mizoginog govora mržnje

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar formirale...