Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar najoštrije osuđuju nedavne napade na psihologa Petra Markovića, koji su se dogodili u Baru i Podgorici, prema javnim navodima NVO Queer Montenegro. Iskazujemo punu solidarnost sa gdinom Markovićem u ovim izuzetno teškim trenucima.

Pozivamo nadležne institucije da u ovim slučajevima postupe efikasno, sa punom pažnjom i u skladu sa svim važećim propisima, kako bi se pravovremeno odgovorilo na mržnju i nasilje ove vrste, za koje Crnoj Gori ne može biti mjesta. Pridružujemo se apelima za povećanje efikasnosti sistemskog odgovora na govor mržnje i nasilje koji targetiraju LGBTI osobe i druge marginalizovane grupe.

Podsjećamo da su ovakve situacije, nažalost, odraz realnosti života LGBTI osoba u Crnoj Gori i da je potrebno dodatno jačati institucije i raditi na razvoju društvene svijesti kako bi LGBTI osobe mogle da žive bezbjedne živote u sopstvenoj zemlji, bez straha od mržnje i nasilja. Pozivamo sve LGBTI osobe da nas, kao i do sada, kontaktiraju u slučajevima kada su na meti mržnje, nasilja i diskriminacije putem naših društvenih mreža ili na mail [email protected].


Od početka godine podneseno 114 prijava za govor mržnje upućen LGBTI osobama

Tokom 2023. godine LGBT Forum Progres je Upravi policije Crne...

114 charges filed for hate speech against LGBTI persons since the beginning of the year

Throughout 2023, LGBT Forum Progress filed a total of 114...